Peaky Blinders-skaparen återvänder till Birmingham i This Town

Peaky Blinders-skaparen Steven Knight återvänder till Birmingham i sin nya miniserie, men dyker ned i en annan tidsera. This Town handlar om 1980-talets musikscen i West Midlands.

Steven Knight växte upp i Birmingham innan han flyttade till London för att studera engelsk litteratur. I sina historier återvänder ofta till sin hemstad. Mest känt är gangsterdramat Peaky Blinders som utspelar sig i ett smutsigt Birmingham på 1920-talet.

Den framgångsrika manusförfattaren har också en egen nybyggd studio i Birmingham, Digbeth Loc Studios, där han bland annat håller på och utvecklar ett universitetsdrama som utspelar sig i industristaden.

Men närmast på tur står This Town. BBC har bjudit in till en röda mattan-tillställning med förhandsvisning i Birmingham Town Hall den 19 mars, men ännu inte annonserat något officiellt premiärdatum för den nya miniserien som Steven Knight själv skapat och skrivit manuset till.

“Jag kan inte vänta på att folk ska få se den här nya spännande serien, men först vill jag låta människorna i Birmingham och Coventry se den, därför att den handlar om oss”, säger Knight i ett uttalande till BBC.

Enligt BBC:s beskrivning är This Town en berättelse om hur ett band bildas satt mot en våldsam kuliss, uppblandat med en historia om en utvidgad familj som dras in i den värld som består av ska- och 2 Tone-musik. Serien utspelar sig när musikscenen i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet exploderade bland gräsrötterna i Coventry och Birmingham, och förenade vita och asiatiska ungdomar.

Michelle Dockery har en av huvudrollerna som Estella Williams. Foto: BBC/Banijay Right/Kudos

Bland skådespelarna i rollistan återfinns etablerade namn som Michelle Dockery (Downtown Abbey), Nicholas Pinnock (Marcella) och David Dawson (The Last Kingdom) liksom relativa nykomlingar som Levi Brown (Loss and Return), Jordan Bolger (The Woman King), Ben Rose (Line of Duty) och Eve Austin (You, Our Ladies).

Bardon Quinn (Ben Rose), Fiona (Freya Parks), Dante (Levi Brown), Jeannie Keefe (Eve Austin) Foto: BBC/Banijay Right/Kudos