Peaky Blinders-producent gör tv-serie av P.D. James Cordelia Gray-romaner

Bolaget som producerade Peaky Blinders har köpt rättigheterna till P.D. James romaner om Cordelia Gray. Planen är att bygga ett nytt tv-universum kring den en gång banbrytande detektiven.

Gangsterdramat Peaky Blinders med Cillian Murphy i huvudrollen blev en enorm framgång för det oberoende produktionsbolaget Caryn Mandabach Productions (CMP). Nu har samma bolag kommit överens med författaren P.D. James döttrar om rättigheterna både för de två böckerna om Cordelia Gray men också möjligheten att producera fler avsnitt bortom böckerna An Unsuitable Job for a Woman (Ett opassande jobb för en kvinna) från 1972 och The Skull Beneath The Skin (Skallen under huden) från 1982.

Den brittiska författaren P.D. James avled 1994. Hon är mest känd för sina kriminalromaner om Adam Dalgliesh, som nyligen bearbetats av brittiska Channel 5 med Bertie Carvel i titelrollen. När An Unsuitable Job for a Woman utkom 1972 så sågs Cordelia Gray som en pionjärkaraktär i en tid då en ny feminism växte fram.

I den första romanen blir Cordelia ensam innehavare av en detektivbyrå efter att hennes kollega tagit livet av sig. Hon får också ärva kollegans sista uppdrag, en utredning av ett dödsfall där en ung universitetsstudent hittats hängd under mystiska omständigheter. Den andra romanen utspelar sig i ett viktorianskt slott och är centrerad kring skådespelaren Clarissa Lisle, som fått ta emot dödshot.

CPM har anlitat manusförfattaren Eve Hedderwick Turner (Anne Boleyn) för att bearbeta mysterieböckerna till en tv-serie satt i nutid.

“Eve Hedderwick Turner har alltid funnits på vår radar och hon passar perfekt för att hjälpa oss att göra Cordelia Gray till en ikonisk, övertygande och oväntad titelkaraktär för en ny generation”, säger CMP:s utvecklingschef Alexandra Arlango till Deadline Hollywood.

Den första boken, An Unsuitable Job for a Woman, har redan bearbetats till tv-serie en gång förut. Det var 1997 och Cordelia Gray spelades då av Helen Baxendale. Det finns också en långfilm från 1982 med samma namn med Pippa Guard som Cordelia Gray.