Doctor Who får spinoff för unga vuxna

En Doctor Who för Hunger Games-generationen. Den prisbelönade författaren Patrick Ness ska skriva manus till BBC-spinoffen Class.

BBC har producerat avsnitt om den mystiske doktorns resor i tidsfarkosten Tardis ända sedan 1963, vilket enligt Guinness rekordbok gör Doctor Who till den äldsta science fiction-serien i världen. Tolv skådespelare har porträtterat doktorn under åren, Peter Capaldi är den senaste i raden. Jenna Coleman spelar hans följeslagare, men har precis meddelat att hon lämnar serien efter den nu påbörjade säsongen för att spela huvudrollen i ett nytt tv-drama om den brittiska drottningen Viktoria.

Nu ska alltså den klassiska BBC-serien få en spinoff ämnad för Young Adult-generationen som slukat böcker och filmer som Hunger Games, Divergent och The Maze Runner. För detta tar Steven Moffat hjälp av YA-författaren Patrick Ness som fått ta emot Carnegie-medaljen två år i rad för Monsters of Men och A Monsters Call.

“Ingen har dokumenterat den mörka och spännande tonårsvärlden som Patrick Ness, och nu tar vi hans briljanta berättarförmåga till Doctor Who. Det handlar här om att växa upp i Storbritannien, men med monster”, säger Moffat i ett uttalande.

Class ska utspela sig på Coal Hill School som dök upp första gången redan i det allra första avsnittet av Doctor Who. Skolan fanns också med i sci fi-seriens jubileumsavsnitt 1988 respektive 2013. Seriens universum beskrivs som en plats där ”oerhörda faror tar sig igenom tid och rum. När mörkret faller är London oskyddat”.