Doctor Who-spinoffen Class tar form

En brittisk Buffy the Vampire Slayer. Så beskriver Steven Moffat Doctor Who-spinoffen Class. Katherine Kelly kommer att spela en inflytelserik lärare på Coal Hill School.

BBC har producerat avsnitt om den mystiske doktorn och hans Tardis ända sedan 1963, vilket enligt Guinness rekordbok gör Doctor Who till den äldsta science fiction-serien i världen. Drygt 50 år senare är det nu dags för en spinoff-serie riktad till unga vuxna. Steven Moffat har tagit hjälp av den framgångsrika Young Adult-författaren Patrick Ness i manusskrivandet för Class.

Class_Doctor_WhoI veckan presenterades de första skådespelarna. Katherine Kelly (Happy Valley, Mr Selfridge) spelar den nya läraren som visar sig ha en kraftfull inverkan på Coal Hill School. Nykomlingarna Vivian Oparah, Greg Austin, Sophie Hopkins och Fady Elsayed spelar fyra studenter som kommer att konfronteras med sin egen rädsla – och kanske också världens ände. Fler skådespelare ska adderas till YA-serien som precis inlett inspelningarna. Premiären på BBC Three sker senare i år, exakt datum är ännu inte annonserat.

Det universum som serien rör sig i har beskrivits som en plats där ”Oerhörda faror tar sig igenom tid och rum. När mörkret faller är London oskyddat”. ”Coal Hill School har varit en del av Doctor Who ända sedan starten 1963, men den här serien är långt ifrån forntida. Class är mörk, sexig och mitt i nuet. Jag har alltid undrat om man skulle kunna göra en brittisk Buffy och det krävdes den briljante Patrick Ness för att lista ut hur”, säger exekutiva producenten Steven Moffat. Moffat är för övrigt showrunner även för Sherlock som precis inlett inspelningen av säsong fyra.

Netflix har precis lagt till en ny säsong av Doctor Who, och har nu säsongerna 5–9 av den senaste Doctor Who-upplagan tillgängliga på streamingtjänsten.