Ny serie om Leonardo da Vinci

Snart kommer ännu en tv-serie om Leonardo da Vinci. Aidan Turner gestaltar universalgeniet i en ny serie av Frank Spotnitz.

Det är inte precis första gången som det görs en dramatisering baserad på Leonardo da Vincis liv. I tv-sammanhang sändes Da Vinci’s Demons så sent som 2013–2015. Denna gång är det Frank Spotnitz, som låg bakom den populära Amazonserien Man in the High Castle, och Sherlock- och Doctor Who-författaren Steve Thompson som tillsammans skapat serien Leonardo. Serien produceras i samarbete med den italienska kanalen Rai.

“Det är både en utmaning och en ära att dramatisera livet som levdes av en de mest fascinerande människor som någonsin funnits. Leonardo överraskar ständigt och trots kändisskapet är han fortfarande lite av ett mysterium mer än 500 år efter sin död. Vi har hittat ibland nästan obemärkta ledtrådar till Leonardos liv och fått ihop ett pussel som försöker avslöja människan bakom geniet”, har Frank Spotnitz själv förklarat.

Aidan Turner, känd från The Hobbit och Poldark, gör huvudrollen. I det första klippet ser man den italienska konstnären, ingenjören och uppfinnaren arbeta som lärling innan han inleder arbetet med ett sina mest kända verk, muralmålningen Nattvarden. En annan roll, som den fiktiva unga detektiven Stefano Giraldi, görs av Freddie Highmore (Bates Motel, The Good Doctor).

Leonardo kommer att premiär nästa år, men det är ännu oklart i vilka länder som serien kommer att bli tillgänglig.