Netflix räddar Ronja Rövardotter – “som en tidig julklapp“

Framtiden såg oviss ut för nytolkningen av Ronja Rövardotter. Men nu har Netflix räddat serien från krisande Viaplay.

Viaplay meddelade tidigare att premiären av Ronja Rövardotter skjutits upp som en följd av streamingtjänstens växande ekonomiska problem. I stället kliver nu Netflix in och köper den svenskspråkiga serien.

Bron-skaparen Hans Rosenfeldt, som skrivit manuset till den nya fantasyversionen av Ronja Rövardotter, kan därmed andas ut: “Jag är så glad att Ronja Rövardotter fått ett nytt hem. Serien har ett fantastiskt team både framför och bakom kameran, och att Ronja kommer att möta publiken på Netflix känns som en tidig julklapp“, säger Rosenfeldt i ett uttalande från Netflix.

I den nya versionen av Astrid Lindgrens klassiska berättelse så upptäcker Ronja att skogarna runt det medeltida slott där hon växt upp bland ett gäng rövare kan vara en magisk och ibland farlig plats fylld med märkliga varelser. När Ronja möter Birk från ett rivaliserande gäng så markerar det starten på en familjefejd samtidigt som myndigheterna anländer för att en gång för alla få bort rövarna från skogen.

Netflix har meddelat att Ronja Rövardotter kommer till streamingjätten under 2024 utan att ytterligare precisera datum. Den svenskspråkiga serien består av tolv avsnitt, uppdelade på två säsonger. Den första säsongen regisseras av Lisa James Larsson.

Kerstin Linden och Jack Bergenholtz Henriksson gör huvudrollerna som Ronja Rövardotter och Birk Borkasson. Krista Kosonen och Christopher Wagelin spelar Ronjas mamma Lovis och pappa Mattis medan Sverrir Gudnasson ger liv åt Birks pappa Borka. Dessutom finns Johan Ulveson med som den ikoniska Skalle-Per. 

Ronja Rövardotter är inte den enda serien som Viaplay har tvingats sälja till en konkurrerande streamingtjänst. Veronika med Alexandra Rapaport i huvudrollen har fått ett nytt hem hos Skyshowtime.