Här är Hans Rosenfeldts Marcella

Hans Rosenfeldt har hittat sin brittiska noir-stjärna. Anna Friel har fått huvudrollen i Marcella, det första kriminaldrama som Rosenfeldt skrivit direkt för brittisk tv.

Bron, som just nu är inne på sin tredje säsong, är en av SVT:s största internationella framgångar någonsin. Kriminalserien om Saga Norén har sänts i över 160 länder och vunnit massor av priser. För skaparen Hans Rosenfeldt har det också blivit biljetten till en internationell karriär. Efter att först ha gjort en remake av Bron (The Bridge) vill den brittiska kanalen ITV nu ha mer nordic noir. Rosenfeldt har fått i uppdrag att skriva en helt ny serie. Den heter alltså Marcella.

Marcella handlar om en kriminalpolis som blir lämnad av sin make och återvänder till jobbet som mordutredare efter en dryg tio år lång paus för att ägna sig åt familjen. Trots att hon efter skilsmässan är både känslig och sårbar privat väljer hon att ägna sig åt ett kriminalfall där en seriemördare agerar på ett sätt som kraftigt påminner om en rad olösta mord som inträffade ett decennium tidigare.

Huvudpersonen Marcella Summers spelas av Anna Friel, mest känd för rollen som Charlotte Charles i Pushing Daisies som hon Golden Globen-nominerades för 2008. Friel hyllar Rosenfeldts manus: ”Skandinavisk storytelling är väldigt inspirerande, men vi britter brukar vanligtvis få nöja oss med att göra remakes. Så att jobba med Hans på en originalserie för ITV är ett privilegium. Marcella är en komplex kvinna med många olika sidor. Hans fantastiska manus har samlat ett fantastiskt team. Jag kan inte vänta på att få börja inspelningen”, säger Friel i ett uttalande.

Marcellas make spelas av Nicholas Pinnok (Fortitude). Laura Carmichael (Downton Abbey), Ian Puleston-Davies (Being Human), Nina Sosanya (Last Tango in Halifax) och Jamie Bamber (Battlestar Galactica) är några andra som finns i rollistan.

Hans Rosenfeldt och medproducenten Nicola Larder har precis haft sin första ”table read” med skådespelarna. Åtta avsnitt ska spelas in i London med start nu i november. Det mörka psykologiska dramat ska börja sändas på ITV under våren 2016.

Här är lite fler ”table read”-bilder som ITV gjort tillgängliga:

BUCCANEER MEDIA FOR ITV MARCELLA Images taken at the read through in London. Pictured: ANNA FRIEL as DS Marcella Summers and NICHOLAS PINNOCK as Jason Summers.
BUCCANEER MEDIA FOR ITV MARCELLA Images taken at the read through in London. Pictured: LAURA CARMICHAEL as Maddy Stevenson.
BUCCANEER MEDIA FOR ITV MARCELLA Images taken at the read through in London. Pictured: JAMIE BAMBER as DI Tim Williamson.