Lee Daniels gör serie av spionroman

Lee Daniels gör tv-serie av spionromanen The Spook Who Sat by the Door. Inspelningen av pilotavsnittet inleddes i veckan.

The Spook Who Sat by the Door är en roman av Sam Greenlee som utkom 1969. Fyra år senare gjordes en filmatisering och nu är det alltså dags för en tv-version. Bakom projektet finns Lee Daniels (Empire, The Butler) och hans produktionsbolag.

I centrum för historien finns den fiktiva personen Dan Freeman, en patriot och Vietnamveteran som efter en mycket hård urvalsprocess blir den första afroamerikan att anställas som CIA-officer. Men efter att en krävande utbildning på allra högsta elitnivå i strid och spioneri ”belönas” Freeman med en tjänst på avdelningen för fotokopiering, ”lämnad vid dörren”.

Y’lan Noel (Insecure) och Christina Jackson (Outsiders) är sedan tidigare klara för rollerna som Dan Freeman och hans advokathustru Joy. De har nu fått sällskap av Lucas Till (MacGyver), Nafessa Williams (Black Lightning), Nathan Darrow (House of Cards) och Tom Irwin (The Morning Show).

Kabelkanalen FX ägs numera av Disney, vilket betyder att FX-serierna streamas hos Hulu. Det i sin tur betyder att Star på Disney+ bör ligga närmast till hands att bli svenskt hem för The Spook Who Sat by the Door. Om nu pilotavsnittet faller FX i smaken vill säga.