Lång väntan på House of the Dragon

Game of Thrones-spinoffen House of the Dragon kommer till HBO först 2022. Samtidigt har Confederate-projektet från David Benioff och DB Weiss nu definitivt dödförklarats.

Det är intensiva tider för tv-journalister när Television Critics Association (TCA) genomför sina pressdagar i Pasadena. Även HBO har varit på plats med programchefen Casey Bloys i täten. Det är Bloys som i en intervju med Deadline Hollywood avslöjar att George RR Martins och Ryan Condals gemensamma projekt House of the Dragon mest troligt kommer att debutera på HBO någon gång under 2022, men att det är ”för tidigt att vara mer specifik än så”.

Colony-skaparen Ryan Condal har skrivit manuset till pilotavsnittet som är baserat på Fire & Blood (Eld & Blod), den första delen av George RR Martins berättelse om huset Targaryen. Pilotavsnittet utspelar sig 300 år före händelserna i Game of Thrones.

Ryan Condal är också showrunner ihop med Miguel Sapochnik – Game of Thrones-regissören bakom hyllade avsnitt som Hardhome, Battle of the Bastards och The Winds of Winter. Sapochnik ska till att börja med regissera pilotavsnittet av House of the Dragon. Enligt Casey Bloys är det ännu inga skådespelare kontrakterade för prequel-serien.

I nuläget är House of the Dragon den enda GoT-spinoffen som rör sig framåt. Redan i oktober stod det klart att ett annat pilotavsnitt med Naomi Watts i huvudrollen och Jane Goldman som showrunner fått tummen ned av HBO. ”Vi har avsiktligt valt att utveckla flera projekt. Ibland får man ihop allting, ibland inte. Det krävs många försök för att få det rätt”, förklarar Casey Bloys.

I en annan intervju med TVLine bekräftar HBO-bossen att det inte blir något av det kritiserade Confederate-projektet från GoT-duon David Benioff och DB Weiss – om nu någon trodde något annat med tanke på att parhästarna skrivit på ett mångmiljonavtal med Netflix.

Parhästarna David Benioff och DB Weiss. Foto: Art Streiber/HBO

Confederate skulle handla om en alternativ efterkrigstid där sydstaterna utträtt från unionen och byggt en egen nation där slaveriet inte bara fortsatt vara lagligt utan också blivit till en modern institution. I samma stund som projektet presenterades för tre år sedan exploderade kritiken mot att låta två vita män, som redan ifrågasatts för bristen på mångfald i Game of Thrones, få ta ledningen över en serie om slaveri.