Kärleksparet lever dubbelliv i Fellow Travelers

En episk romans som växte fram under politisk era präglad av moralpanik. Matt Bomer och Jonathan Bailey spelar kärleksparet som lever dubbelliv i Fellow Travelers.

Matt Bomer (White Collar) var redan anlitad som producent och en av huvudrollsinnehavarna när Jonathan Bailey fick sitt genombrott i Netflixserien Bridgerton och plötsligt blev ett eftertraktat namn och tillfrågad om vad han ville göra här näst:

“Mitt svar var alltid, jag skulle älska att göra en svepande gay kärlekshistoria, men min erfarenhet var att jag aldrig riktigt sett några sådana. Eller om jag gjort det inte sett skådespelare som mig och Matt i dessa roller”, säger Jonathan Bailey till Vanity Fair syftande på att både han och Bomer är gay.

Då uppenbarade sig drömmen i form av ett Showtime-projekt från Ron Nyswaner, som nominerades för en manus-Oscar för Philadelphia, men också har Showtime-serier som Homeland och Ray Donovan på sin cv.

Ron Nyswaner har bearbetat Thomas Mallons roman Fellow Travelers från 2007 till en miniserie som berättar historien om det passionerade och djupt kärleksfulla förhållandet mellan Hawkins Fuller (Bomer) och Tim Laughlin (Bailey).

Den förstnämnda är en karismatisk krigshjälte som bytt karriär till politisk statstjänsteman. Samtidigt försöker den religiösa idealisten Laughlin (Bailey) etablera sig i DC. De två möts under det tidiga 1950-talet då senator Joseph McCarthy och hans juridiska rådgivare Roy Cohn skapade moralpanik genom aggressiva kampanjer mot misstänkta kommunister som de ansåg hade infiltrerat den amerikanska administration. Det inkluderade att anklaga alla som de ansåg vara homosexuella för att vara kommunistiska sympatisörer.

Trots att Hawk gifter sig med barndomsvännen Lucy Smith (Allison Williams), fortsätter han att träffa Tim. Tittarna får följa hur deras hemliga förhållande utvecklas genom lika tidsperioder och ända fram till aidsepidemin på 1980-talet. Det är episk och intim kärlekshistoria med politiska element mellan två långt ifrån perfekta personer vars liv flätas samman när de genomlever utrensningar, krig, protester och sjukdomar.

Vanity Fair har publicerat de första bilderna från Fellow Travelers som har amerikansk premiär i höst på Paramount+ With Showtime. Det bör betyda Skyshowtime i Sverige, men när är oklart.