Kändisbarnen tar över på bio och tv

DELA

Från djupet av mitt hjärta går nu att streama på C More. I huvudrollen återfinns Félice Jankell, ett av många kändisbarn som tagit över både på bioduken och i tv.

Här presenterar vi fyra unga, lovande skådespelare och tipsar om vad du kan streama för att lära känna dem ännu bättre.

Fran_djupet_FeliceFélice Jankell
Från djupet av mitt hjärta (C More) och Unga Sophie Bell (C More)

Den 24-åriga dottern till Thorsten Flinck och Annika Jankell gör som yngre systern Happy och följer i pappas spår. För genombrottet i Unga Sophie Bell nominerades hon till en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll 2016.

I streamingaktuella Från djupet av mitt hjärta ger sig en grupp människor sig ut i vildmarken på campingresa och otäckheter följer. Var och ens egna problem leder till … mer problem. En av huvudpersonerna utbringar en ominös skål för ”den sista färden”, titeln på en av de största föregångarna i genren.

Jankells huvudperson Madde går hos psykolog och äter medicin. Hon är en reflekterande person som i sitt deprimerande tillstånd har svårt att delta i sociala sammanhang. Och någonstans i hennes inre ruvar en hemlighet.

Inspelningsplatserna i Skåne, med sina löviga skogar och vackra kanotleder, är väl valda. Persongalleriet är genretypiskt med gränstestande, sexaktiva tonåringar. Närheten till Maddes psykologiska svårigheter är filmens krydda.

Även Unga Sophie Bell finns att streama på C More.

Valter SkarsgårdValter Skarsgård
Svartsjön (Viaplay hösten 2016) och Portkod (SVT Play)

Har ni koll på era Skarsgårdare? My och Stellan har sex barn: Alexander, Gustaf, Sam, Bill, Eija och Valter, som är yngst med sina 20 år. Han har synts i ungdomsserien Portkod (finns på SVT Play) och har en större roll i Viaplays kommande thrillerserie Svartsjön.

Hans karaktär Lippi är lillebror till huvudpersonen Johan (Filip Berg). Ett skidhotell vid norska gränsen (inspelningsorten är Borgafjäll) har varit stängt i 20 år efter ett otäckt mord. Johan bestämmer sig för att väcka liv i den övergivna semesterorten och tar med sig sin posse, inklusive brorsan, på färden. Gängets lek och flirtar avbryts snart nog av mystiska komplikationer.

Vi tror att det här skulle kunna bli riktigt bra, det finns sköna The Shining-vibbar över det.

Valters skådespelarkarriär är fortfarande i sin linda och han lägger övrig tid på att tävla i och streama e-sport, det vill säga tv-spel, där han är ganska framgångsrik.

fortroligheten_3Alba August
Förtroligheten (Viaplay) och Jordskott (C More)

I Förtroligheten (Viaplay) gör 23-åriga Alba August, dotter till Bille August och Pernilla August, sin första stora filmroll. Hon spelar Selina, tonårsdotter till en hämmad pappa (Johan Gry) och en religiös mamma (Helena af Sandeberg).

När det börjar begås våldtäkter i det göteborgska medelklasskvarteret sätts familjelivets bräckliga jämvikt i gungning. Brotten kontrasterar skarpt mot allt det välordnade. En syndabock – en udda yngling från området – utses snart och kaos följer.

Men intrigen är bara ett svepskäl för att få utforska det psykologiska bandet mellan, i första hand, far och dotter. Vid premiären var kritikerna eniga om att just Alba August var filmens behållning och stora överraskning. Senast syntes hon i rollen som Lina i Jordskott (C More).

fortroligheten_7Anton Lundqvist
Bron (SVT Play) och Förtroligheten (Viaplay)

Sonen till Maria Lundqvist (senast i 30 grader i februari) och mindre kända skådespelaren Mikael Bengtsson är en stadigt stigande stjärna i film- och tv-världen. Respekten är välförtjänt.

Hans rollfigur Rikard i säsong tre av Bron blir viktigare med varje avsnitt. Den 26-årige Anton spelar den underlige pojkmannen med god fingerspetskänsla.

Samtidigt med serien syntes han i en huvudroll i Helena Bergströms komedi En underbar jävla jul, där hans mamma spelar – hans mamma. Precis som henne klarar han även den här genren briljant.

På fritiden är han för övrigt bästis med Måns Zelmerlöw sedan de båda var med i musikalen (!) Romeo och Julia.

Vi har stora förhoppningar om att den allsidige Lundqvist ska bli en av skådespelar-Sveriges nya älsklingar.