Tennant i drama om giftmördad spion

ITV-serien Litvinenko är het värre på tv-marknaden. David Tennant ska leda serien om den avhoppade KGB-översten som giftmördades i London 2006.

David Tennant är en av Storbritanniens mest aktade skådespelare. Han slog igenom som sci fi-doctor (Doctor Who) och har på senare tid radat upp roller som seriemördare (Des), äventyrare (Around The World In 80 Days) och demon (Good Omens). Nästa roll blir som regimkritikern och före detta KGB-översten Aleksandr Litvinenko som 2006 giftmördades med polonium-210 av ryska agenter i London.

Det uppseendeväckande mordet satte igång en komplex och farlig utredning som ledde hela vägen upp till högsta ort och orsakade diplomatiska spänningar mellan Storbritannien och Ryssland.

Historien ska nu dramatiseras av den brittiska kanalen ITV. Intresset är enormt för serien som redan är såld till 80 marknader, inklusive Viaplay som köpt streamingrättigheterna bland annat i Norden.

ITV är inte ensamma om att intressera sig för Aleksandr Litvinenko. För ett år sedan blev det känt att HBO också har planer på en serie om hans liv. Benedict Cumberbatch är knuten till projektet.

HBO:s miniserie har arbetsnamnet Londongrad och är baserad på boken The Terminal Spy av Alan Cowel.