Jodie Foster i True Detective säsong 4

Jodie Foster ska spela huvudrollen och vara med och producera säsong fyra av HBO-serien True Detective. Det är Oscarsvinnarens första tv-roll i vuxen ålder.

När Nic Pizzolatto-skapade True Detective debuterade 2014 så var det med Matthew McConaughey och Woody Harrelson i huvudrollerna och till stora fanfarer från både kritiker och tittare. Året därpå frontades antologiserien av Colin Farrell, Taylor Kitsch, Rachel McAdams och Vince Vaughn. Säsong tre med Mahershala Ali och Stephen Dorff dröjde sedan till 2019.

Nic Pizzolatto har tidigare sagt sig ha en idé även för en fjärde säsong, men den hamnade i papperskorgen när HBO i stället valde att lägga säsong fyra i händerna hos den Oscarsbelönade regissören Barry Jenkins (Moonlight).

HBO har nu knutit till sig ytterligare en Oscarsvinnare. Jodie Foster ska spela detektiven Liz Danvers i en historia som kommer från exekutiva producenten Barry Jenkins och regissören Issa López. Även Alan Page Arriaga (Shining Girls) har anslutit till författarteamet.

Jodie Foster, som vunnit två Oscars-statyetter (När lammen tystnar och Anklagad), har på senare år ägnat sig allt mer åt att regissera, och har ett gäng tv-avsnitt på sin regi-cv. Däremot har hon inte medverkat som skådespelare i tv-sammanhang sedan hon var ung.

Säsong fyra, som har undertiteln True Detective: Night Country, handlar om detektiverna Liz Danvers och Evangeline Navarro och deras försök att lösa ett fall där sex män försvunnit spårlöst i Ennis, Alaska. Duon måste konfrontera mörkret de bär inom sig själva när de gräver allt djupare i den sanning som begravts under evig is.