Ingen Persbrandt i teasern för Foundation säsong 2

När sci fi-sagan Foundation återvänder i juli så går stiftelsen in i sin religiösa fas. Frågan är vilken roll “The Warlord of Kalgan” har? Mikael Persbrandt syns i alla fall inte till i den nysläppta teasern.

Apple TV:s påkostade sci fi-satsning Foundation är baserad på Isaac Asimov bokserie med samma namn (i Sverige översatt till Stiftelsetrilogin), som sägs ha inspirerat till bland annat Star Wars. I centrum för David S Goyers tv-berättelse finns matematikern Hari Seldon (Jared Harris) och hans lojala följare, ett fundament av vetenskapsmän och ingenjörer, och deras monumentala kamp mot det galaktiska imperiet för att rädda mänskligheten och återuppbygga civilisationen.

Foundation hade premiär i september 2021 och i februari 2022 presenterade Apple TV+ en lång lista med nya karaktärer som i säsong två kliver in i den storslagna berättelsen vid sidan av huvudkaraktärerna spelade av Jared Harris, Lee Pace, Lou Llobell och Leah Harvey.

Listan inkluderade en svensk, Mikael Persbrandt, som The Warlord of Kalgan. Karaktären beskrivs som en muskelman som även besitter kraftfulla psykiska förmågor och som fylld av hat vill ta över hela galaxen. Kalgan är en halvtropisk turistbetonad planet i Asimovs universum.

I det nya pressmeddelandet från Apple TV+ är skådespelarlistan nästan lika lång, men saknar Mikael Persbrandts namn även om det hintas om ett besök på Kalgan. Svensken syns heller inte till i den teaser som avslöjar att säsong två av Foundation har premiär den 14 juli.

Av teasern att döma verkar den nya säsongen bli mer actionfylld än den första.

Ett uppror gryr i säsong två, mer än ett sekel efter händelserna i säsongsfinalen. Samtidigt som kejsaren Cleons (Terrence Mann) maktställning eroderar så planerar en hämndlysten drottning att krossa Imperiet inifrån. Hari, Gaal and Salvor upptäcker en koloni med personer med förmågor som riskerar att skriva om hela psykohistorien. Stiftelsen har gått in i sin religiösa fas och lanserar Sheldons kyrka genom hela det yttre universumet, vilket uppviglar till den andra stora krisen: krig med Imperiet. Fyra viktiga individer överskrider tid och rum för att övervinna dödliga kriser, bilda nya lojaliteter och komplicerade relationer som i slutändan kommer att avgöra mänsklighetens öde.