Hon är Joss Whedons nya leading lady

Buffy möter Outlander när Joss Whedon väljer Laura Donnelly som sin leading lady. Sci fi-serien The Nevers är Whedons första tv-serie på tio år.

Joss Whedon är mannen bakom Buffy the Vampire Slayer och spinoffen Angel, två serier som influerat många tv-skapare genom åren. Efter Dollhouse (2009–2010) har dock Whedon ägnat sig helt åt och hållet åt filmskapande i egna projekt och inom Marvel-universumet (Avengers och Avengers: Age of Ultron).

När Joss Whedon gör tv-comeback gör han det med två gamla kollegor från Buffytiden i släptåg; Jane Espenson och Douglas Petri är båda medförfattare till The Nevers som efter ett budkrig hamnade hos HBO. Sci fi-serien handlar om ett gäng viktorianska kvinnor som enligt HBO: beskrivning ”finner sig ha ovanliga förmågor, obevekliga fiender och ett uppdrag som kan förändra världen”.

Huvudrollen som Amalia True ska spelas av Laura Donnelly, prisad nordirländsk teaterskådespelare och för tv-tittarna mest känd från det romantiska tidsresedramat Outlander, där hon haft en återkommande roll som huvudpersonen Jamies syster Jenny Fraser (se bilden).

Amalia True beskrivs som en våghalsig, impulsiv och känslomässigt skadad hjälte som är beredd att dö för sin sak och döda för en drink.

”Laura Donnelly har karisma, vishet och en anarkistisk precision som inte bara fångar Amalia utan definierar henne. Hon är tuff och hon är rolig – och jag behöver båda delarna under den resa vi har framför oss”, har Joss Whedon förklarat valet av skådespelare.

Nevers har ännu inget premiärdatum.

En reboot av Buffy the Vampire Slayer är också på gång. Joss Whedon finns med i bakgrunden som exekutiv producent, men det är Monica Owusu-Breen som är showrunner för serien där den kvinnliga huvudpersonen ska spelas av en mörkhyad skådespelare.