Även Outlander ska få spinoff-serie

Outlander ska få en prequelserie med samma showrunner. Planerna har satt igång spekulationer om att den sjunde säsongen av originalserien blir den sista.

Att bygga vidare på framgångsrika tv-serier är lockande för många tv-bolag som har allt svårare att få helt nya satsningar att nå igenom bruset när tv-serierna regnar ner som spön i backen. Så även Starz som redan har ett snabbt växande Power-universum och nu även vill försöka hålla kvar Outlander-fansen när det populära romantiska dramat med inslag av fantasy och tidsresor börjar närma sig slutet.

Enligt uppgifter i amerikanska branschtidningar är arbetet redan igång med en så kallad prequel-serie, det vill säga en serie som utspelar sig innan tiden för originalserien på samma sätt som House of the Dragon i relation till Game of Thrones eller 1883 i relation till Yellowstone, bara för att ta ett par aktuella exempel.

Det enda som är känt om spinoffen är att Outlanders nuvarande showrunner även ska ta hand om den nya serien och att de exekutiva producenterna Ronald D Moore och Maril Davis är med på tåget via deras produktionsbolag Tall Ship Productions. Ett författarrum håller på att skapas och ska vara igång inom några veckor, enligt Variety.

Vad den nya serien ska handla om är däremot inte känt, men fansen har förstås satt igång spekulationerna. Just nu verkar de flesta luta mot antingen en serie om Jamies föräldrar eller en historia fokuserad på Lord John Grey. Den senare är huvudperson i Outlander-författaren Diana Gabaldons Lord John-serie och Gabaldon har också nyligen avslöjat att hon skriver på en prequelroman som ska centreras kring Jamie Frasers mamma Ellen MacKenzie.

Det spekuleras också i om Starz planerar för att låta säsong sju, som ska baseras på bok sju och åtta i Outlander-sviten, avsluta fantasyserien. Diana Gabaldon har visserligen skrivit en nionde bok och planerar en tionde men många menar att den sjunde säsongen skulle kunna ge ett tillfredsställande slut på den centrala romantiska berättelsen om Claire (Caitriona Balfe) och Jamie (Sam Heughan).

Men först är det tid för säsong sex, som har premiär på Starz i USA den 6 mars och dagen därpå på Viaplay i Sverige. Handlingen tar då vid kort efter de traumatiska händelserna som avslutade säsong fem. Mer om säsong sex här.