HBO Nordic: Beforeigners följs av Utmark

HBO Nordic fortsätter sin satsning på egna originalserier. På den norska fronten har den första serien, sci fi-dramat Beforeigners, fått ett premiärdatum och den andra, komedin Utmark, precis beställts.

Formellt är det inom ramen för HBO Europe som de nordiska serierna produceras. Utmark beskrivs som ett udda komedidrama som utspelar sig i en liten norsk stad, aningen norr om ingenstans.

”Kim Fupz har skapat en rad originella, härliga och inte helt felfria karaktärer som bor i ett slags ingenmansland, där civilisation snarare är ett val än en självklarhet. Utmark är en modig berättelse, stundtals galet rolig och helt igenom en mänsklig historia”, säger Hanne Palmquist, commissioning editor & VP original programming, HBO Nordic.

Dansken Kim Fupz Aakeson har tidigare skrivit manus till en rad skandinaviska och internationella filmer, inklusive En ganska snäll man och En iskall jävel, båda med Stellan Skarsgård i huvudrollen.

”I Kim Fupz Utmark finns en dynamik i relationen mellan humor och smärta, det banala och det poetiska, det stilistiska och det autentiska. Som regissör söker jag ständigt efter kopplingen mellan dessa kontraster, så för mig känns Utmark som en home-run”, säger den isländska regissören Dagur Kári.

Foto: Håkon Borg

Här är HBO:s officiella sammanfattning av handlingen:
Ett får ligger lemlästat. En hund springer lös. En hustru lämnar sin man. Så börjar en kedja av hämnd som rör upp hela bygden. En korrupt polis, en alkoholiserad herde, en naturälskande spritsmugglare, en Gudshatande pastor, en sörjande hallick…alla känner alla i detta isolerade hörn av norra Norden. En dag kommer en optimistisk ny skollärare till staden, i hopp om en nystart. Men stämningen här är underlig och vild. Och det går inte alltid så bra för främlingar på den här platsen…

Inspelningen av Utmark påbörjas under sommaren i Norge, men redan i sommar är det premiär för HBO Nordics första norska originalserie. Beforeigners har premiär den 21 augusti. Det är en dramaserie med inslag av satir och science fiction som är skapad av Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin, duon bakom Lilyhammer som kan ses på Netflix.

Nicolai Cleve Broch och Krista Kosonen. Foto: Erik Ejven/HBO Nordic

Nicolai Cleve Broch (Frikänd) och Krista Kosonen (Blade Runner 2049) spelar karaktärerna Lars Haaland och Alfhildr Enginnsdottir, som blir centrala för att förstå ett okänt fenomen som inträffat världen över. Efter att en kraftfull ljusblixt träffat havet börjar det nämligen dyka upp forntida människor. Människorna från historien – ”beforeigners” – har inget minne av hur det har gått till. Bara en sak är säker: de fortsätter att komma och det finns ingen väg tillbaka.

Foto: Erik Ejven/HBO Nordic

Några år senare blir Alfhildr, en kvinna från vikingatiden, ihopparad med den utbrända kriminalpolisen Lars Haaland, som en del i polismyndighetens integrationsprogram. När mordet på en okänd kvinna med stenålderstatueringar utreds, leder det Alfhildr och Lars in på ett spår som pekar mot en djup konspiration bakom de mystiska ankomsterna av människorna från historien.

Beforeigners består av sex avsnitt på vardera 45 minuter och har premiär den 21 augusti i alla länder där HBO Europe finns.