Hans Rosenfeldts Marcella till Netflix

Efter Saga kommer Marcella. Hans Rosenfeldts nya kriminalserie har brittisk premiär i dag. Den 1 juli kan vi se Anna Friel som Marcella även i Sverige, då serien har premiär på Netflix.

SVT:s kriminaldrama Bron med Sofia Helin i huvudrollen som Saga Norén har sänts i över 160 länder. Seriens skapare Hans Rosenfeldt har tack vare succén nu klivit över bron till en internationell karriär. Den svenske manusräven fick förra året i uppdrag att skriva en brittisk kriminalserie i nordic noir-stil. Den är nu klar att sändas på den brittiska kanalen ITV. Här är en trailer:

Marcella är både seriens titel och namnet på huvudpersonen som spelas av Anna Friel, mest känd för rollen som Charlotte Charles i Pushing Daisies som hon Golden Globe-nominerades för 2008.

Marcella Backland är en före detta kriminaldetektiv som, efter att ha tagit en lång paus för att vara hemma med familjen, återvänder till jobbet och ett seriemördarfall som hon tidigare varit engagerad i. Hennes äktenskap har fallit sönder och Marcella är fast besluten att lösa fallet hur mycket det än går ut över henne själv.

Marcellas make Jason Backland spelas av Nicholas Pinnok (Fortitude). Laura Carmichael (Downton Abbey), Ian Puleston-Davies (Being Human), Nina Sosanya (Last Tango in Halifax), Jamie Bamber (Battlestar Galactica), Harry Lloyd (Game of Thrones) och Sinead Cusack (Jekyll and Hyde) ingår också i rollistan.

Marcella kommer oundvikligen att jämföras med Saga. Men de två kriminaldetektiverna är inte alls lika, vilket också varit vad Hans Rosenfeldts eftersträvat. ”Där Saga på ytan verkar nästan känslolös, så har vi gjort Marcella väldigt emotionell. Hon fattar många av sina beslut utifrån en känslomässig ståndpunkt, snarare än en logisk. Saga följer alltid reglerna, Marcella har inget problem med att bryta mot dem (eller tänja på lagen) om det passar hennes syften. Saga är kontrollerad, Marcella tappar bokstavligen kontrollen ibland”, förklarar Rosenfeldt.

Netflix har precis köpt rättigheterna till Marcella och kommer att göra alla åtta avsnitten tillgängliga den 1 juli. ”Det är fantastiskt att finnas hos Netflix, det är förmodligen det bästa som kan hända en tv-serie för tillfället – en större publik och global distribution på samma gång”, säger Hans Rosenfeldt.