Handlingen i nya Game of Thrones-spinoffen

En andra Game of Thrones-spinoff har nu fått grönt ljus. HBO har beställt en säsong av A Knight of the Seven Kingdoms som ska fokusera på berättelsen om Dunk och Egg.

HBO har haft en lång rad Game of Thrones-projekt på ritbordet, men hittills har bara House of The Dragon, med premiär i augusti förra året, nått hela vägen. Nästa serie kommer också att utspela sig före händelserna i originalserien och med huset Targaryen fortfarande på Järntronen.

Den nya prequelserien är baserad på George RR Martins Tales of Dunk and Egg-serie som består av romanerna The Hedge Knight (1998), The Sworn Sword (2003) och The Mystery Knight (2010). De tre romanerna har också samlats i en kollektion under namnet A Knight of the Seven Kingdoms, den titel som HBO nu har landat på för sin andra spinoff. I Sverige är den litterära förlagan översatt till Riddaren av de sju konungarikena.

Gwendoline Christie som Brienne av Tarth.

Tv-tittarna känner också igen titeln från den sista säsongen av Game of Thrones, då Brienne av Tarth (Gwendoline Christie) dubbades till “Knight of the Seven Kingdoms”. George RR Martin har tidigare bekräftat att ser Duncan (Dunk) är Brienne av Tarths förfader.

HBO letar fortfarande efter en showrunner för prequelserien. Både George RR Martin själv och Ira Parker, producent och författare för House of the Dragon ingår dock i teamet som författare och producenter. House of the Dragons showrunner Ryan Condal samt George RR Martins agent Vince Gerards finns också med bland producenterna.

Cirka 100 år före händelserna i A Song of Ice and Fire, och därmed Game of Thrones, råder det ett visst lugn, men kampen har börjat mellan oäkta och äkta söner inom drakens dynasti. Berättelsen om Dunk och Egg följer den unge riddaren ser Duncan den store och hans ännu yngre väpnare Egg.

Väpnaren Dunk är fortfarande tonåring när han dubbas till riddare av ser Arlan och börjar kalla sig ser Duncan den store. Han är lång, bredaxlad och stark, men inte så begåvad. Hans väpnare Egg är bara en ung pojke, men inte den simpla värdshuspojke som Dunk först trodde. Egg är smeknamnet för Aegon V Targaryen. Han har bildning, en ingående kännedom om de olika adelshusen och visar sig bli en oumbärlig vapendragare.

Så här lyder HBO-seriens officiella synopsis:

Ett sekel före händelserna i Game of Thrones vandrade två osannolika hjältar genom Westeros … en ung och naiv men modig riddare, ser Duncan den store, och hans lille väpnare, Egg. Satt under en tid när huset Targaryen fortfarande sitter på Järntronen och minnet av den sista draken fortfarande finns levande så väntar storslagna öden, mäktiga fiender och farliga bedrifter på dessa lika osannolika som ojämförbara vänner.