Trailer: Om Anne Franks beskyddare i A Small Light

Den unga holländskan Miep Gies tvekade inte att gömma familjen Frank undan nazisterna och tog hand om Anne Franks dagbok. I A Small Light berättas den sanna historien ur hennes perspektiv.

Den nederländska motståndsrörelsen bidrog under andra världskriget till att återta Europa från nazisterna. Bel Powell spelar Hermine “Miep” Gies som var aktiv i motståndsrörelsen och utan att tveka bestämde sig för att hjälpa sin chef Otto Frank (spelad av Ray Donovans Liev Schreiber) och hans familj. I två år och med risk för sina egna liv så hjälpte hon och maken Jan Gies (Joe Cole) och ytterligare ett antal vardagshjältar familjen Frank och fyra andra holländska judar att hålla sig gömda i det hemliga utrymmet i byggnaden som nu är känd som Anne Frank-huset.

Otto Frank, spelad av Liev Schreiber, och Miep Gies, spelad av Bel Powley. Foto: National Geographic for Disney/Dusan Martincek

Den sanna historien berättas ur Miep Gies perspektiv, men tittarna får också se hur Anne Frank (Billie Boulletj arbetar på sin idag världsberömda dagbok. Gies förvarade dagboken efter att familjen gripits 1941 så att Otto, som var den enda överlevande i familjen, kunde få tillbaka den när han återvände till Amsterdam efter kriget. Med hjälp av Miep Gies har Anne Franks dagbok blivit ett av de viktigaste testamenten av de skräckupplevelser som det judiska folket tvingades genomleva under andra världskriget.

A Small Light har premiär den 1 maj på National Geographic. Den folkbildande serien kommer i anslutning till det datumet också att göras tillgänglig via Disneys många andra kanaler, inklusive Disney+, Hulu, Lifetime och Freeform.

Carolyn Bernstein, EVP, Scripted and Documentary Films på National Geographic i ett uttalande: “När vi först hörde den remarkabla historien om Miep Gies blev vi gripna och djupt rörda. Vi var också övertygade om att denna miniserie om en vardagshjälte – en som de flesta runt om i världen inte hört talas om – behövde en utrullning utan motstycke. Vi är fast beslutna att ge A Small Light den största möjliga globala publiken och hoppas att denna ambitiösa lansering via flera olika kanaler och streamingplattformar gör det möjligt för publiken att förälska sig i och inspireras av Miep på samma sätt som vi har blivit.”

Titeln A Small Light är inspirerad av ett citat från Miep Gies som hade hunnit fylla 100 år då hon avled år 2010:

I don’t like being called a hero because no one should ever think you have to be special to help others. Even an ordinary secretary or a housewife or a teenager can turn on a small light in a dark room.

Miep Gies