Kvinnoledd Game of Thrones-prequel

Prequel-serien till Game of Thrones börjar ta allt tydligare form. Naomi Watts, klar sedan tidigare för huvudrollen, har fått sällskap av nio skådespelare och en regissör.

Game of Thrones går mot sitt slut. I april startar den sista säsongen som, enligt en HBO-chef, känns som sex långfilmer. Men det betyder inte adjö till George RR Martins fantasyuniversum. HBO vill naturligtvis kapitalisera på Game of Thrones gigantiska framgångar och har redan en så kallad prequelserie under produktion.

Redan för drygt två månader sedan annonserades att huvudrollen i spinoffserien görs av Oscarsnominerade Naomi Watts, senast tv-aktuell i den snabbt nedlagda Netflixserien Gypsy (bilden ovan) och i David Lynch Twin Peaks-revival. Hennes roll i det nya fantasydramat beskrivs som en karismatisk societetskvinna som döljer en mörk hemlighet.

Även två andra stora roller har tilldelats kvinnor. Det handlar om brittiska Naomi Ackie (The Bisexual) och irländska Denise Gough (Colette). Likaså är det en kvinna som ska stå för regin av pilotavsnittet. SJ Clarkson, som även är exekutiv producent, har bland annat pilotavsnittet av Jessica Jones och avsnitt från Orange is the New Black, Dexter och Bates Motel på meritlistan. Lägg där till manusförfattaren och showrunnern Jane Goldman och bilden av en serie ledd av kvinnor blir komplett.

Övriga skådespelare som är klara för serien: Jamie Campbell Bower, Sheila Atim, Ivanno Jeremiah, Georgie Henley, Alex Sharp, Toby Regbo samt sedan förut Josh Whitehouse.

Författaren George RR Martin har själv lobbat offentligt för titeln The Long Night, men HBO har inte bekräftat och spinoffserien är fortfarande titellös. George RR Martin har också förklarat för Entertainment Weekly att Westeros är en mycket annorlunda plats i prequelserien:
”Där finns inget King’s Landing. Det finns ingen järntron. Det finns inga Targaryens. Valyria har knappt börjat ta form med sina drakar och det imperium som skapades. Vi har att göra med en annorlunda och äldre värld och förhoppningsvis är det något som bidrar till att göra serien kul”. 

Den nya serien utspelar sig 5 000 år innan historien i Game of Thrones. Det gör att inga GoT-skådespelare lär dyka upp i prquelserien. Däremot är det inte uteslutet att vi får återse The Night King.

Pilotavsnittet spelas in senare i år och prequelserien kommer mest troligt att ha premiär någon gång under 2020.