Håll ögonen på: Idris Elba

Här är #2 i vår serie om streamingaktuella skådespelare som är värda att hålla ögonen på: Idris Elba.

Idrissa Akuna Elba föddes den 6 september 1972 i Hackney, London. Han är son till Winston från Sierra Leone och Eve från Ghana. Idris växte upp i West Ham, där han som så många andra spelade fotboll och lyssnade på musik. Han drömde om ett liv som professionell fotbollsspelare, men hamnade i skådespelarfacket.

Det stora genombrottet kom i David Simons klassiska HBO-serie The Wire. Han har därefter medverkat i allt från brittiska kriminalserien Luther via actionpackade Pacific Rim till rollen som den nordiske guden Heimdall i en räcka Marvel-filmer. Just nu är Idris Elba aktuell i Netflix-filmen Beasts of No Nation som Streams recensent utsett till ett mästerverk. Recensionen hittar du här.

Fakta 1:
DJ Big Driis var namnet Idris Elba gick under när han vände plattor hemma i London.

Fakta 2:
Elba har regisserat och medverkat i Mumford & Sons musikvideo ’Lover of the Light’ från 2012. Den handlar om en svart, blind man.

Fakta 3:
Det var på en frisörsalong i USA som Idris Elba fick ordning på den amerikanska accent, som senare gav honom en roll i The Wire.

Idris-Elba-as-Stringer-Be-002

Fakta 4:
Idris Elba gick rakt in på tio-i-topp i Essence Magazines lista över hetaste männen 2004 och 2005. I People var han bland de 100 vackraste personerna.

Fakta 5:
Elba har regisserat den korta tv-filmen The Pavement Psychologist med bland andra Anna Friel och Nonso Anozie.

Fakta 6:
Idris Elba har en av huvudrollerna i Cary Fukunagas Netflix-film Beasts of No Nation (premiär 16 oktober). Det är en berättelse om barnsoldaten Agu som Elba också varit med och producerat.

Beasts-Of-No-Nation-2-Idris-Elba