Premiär för Black Power-serien Guerrilla

DELA

Stjärnduon Idris Elba och John Ridley ligger bakom Guerrilla, en brittisk miniserie om Black Power-rörelsen i London. Guerrilla anländer till HBO Nordic den 14 april.

Guerrilla är ett passionsprojekt från skådespelaren Idris Elba (Luther, Beasts of no Nation) och manusförfattaren John Ridley (12 Years of Slave, American Crime). Oscarsbelönade Ridley är visserligen amerikan, men har länge velat berätta historien i Guerrilla. Han har själv skrivit större delen av manuset och dessutom regisserat de två första avsnitten och finalen. “De här händelserna är på väg att bli avlägsen historia, vi vill inte att de här berättelserna och perspektiven ska falla i glömska”, har Ridley förklarat. Idris Elba medverkar både som skådespelare och exekutiv producent via sitt bolag Green Door Pictures: “Jag har under lång tid velat samarbeta med Mr Ridley och hans arbete här är ingenting annat än en masterclass i karaktärsbyggande”.

Miniserien i sex avsnitt utspelar sig på 1970-talet och är en kärlekshistoria satt mitt under en politiskt explosiv period i Londons moderna historia. I centrum finns kärleksparet Jas Mitra (Freida Pinto) och Marcus Hill (Babou Ceesay), som går från politisk aktivism till militant radikalism. Parets relation och moral sätts på hårda prov när de fritar en politisk fånge och formar en undergroundcell, vars måltavla är Black Power Desk, en hemlig underrättelseenhet som existerar enbart för att krossa all Black Power-aktivism.

Här är trailern för Guerrilla:

Amerikanska tv-bolaget Showtime och brittiska Sky Atlantic har samproducerat miniserien Guerrilla som i Sverige har premiär på HBO Nordic den 14 april.