Gyllenhaal i Jo Nosbø-serie hos HBO

En bearbetning av Jo Nesbø-romanen The Son har lockat över Jake Gyllenhaal till tv-mediet. Hos HBO återförenas han med regissören Denis Villeneuve.

Den populära norska författaren Jo Nesbø släppte The Son, eller Sonen på svenska, år 2014. Boken bearbetas nu till en miniserie som HBO har beställt. För den Oscarsnominerade skådespelaren Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain) blir det första gången han medverkar i en tv-serie. Han ska spela Sonny Lofthus, en fånge på rymmen och en drogmissbrukare som inte minns sitt förflutna, på flykt från lagen mot en okänd sanning.

Att fransk-kanadensaren Denis Villeneuve, som väntar på att storfilmen Dune ska släppas ut på biograferna, blir miniseriens regissör är ingen slump. Allt sedan succéfilmen Prisoners 2013 har Gyllenhaal och Villeneuve velat jobba ihop igen. Enligt Deadline Hollywood gav Jake Gyllenhaal Jo Nesbøs bok till Denis Villeneuve som läste den samma natt och sedan tackade ja till regiuppdraget för The Son.

De upptagna äkta makarna Jonathan Nolan och Lisa Joy (Westworld med mera) ska fungera som showrunners ihop med Lenore Zion. Den sistnämnda ska också stå för manusförfattandet.