Från The Americans till Perry Mason

En av de mest berömda försvarsadvokaterna inom populärkulturen gör comeback. The Americans-stjärnan Matthew Rhys ska gestalta Perry Mason i en HBO-serie.

Erle Stanley Gardner, som själv var advokat, skrev 80 böcker om Perry Mason. Den fiktiva karaktären blev CBS-serie med Raymond Burr i huvudrollen under åren 1957–1966. Burr repriserade sedan rollen i 26 tv-filmer under perioden 1985–1993.

Matthew Rhys, Emmybelönad 2018 för sin huvudroll i The Americans, tar nu över den ikoniska rollen i en miniserie som precis fått grönt ljus av HBO. Den nya serien utspelar sig i början av Perry Masons karriär när han fortfarande är en fattig privatdetektiv i Los Angeles 1932. Han plågas av krigsminnen från Frankrike och ett misslyckat äktenskap när årtiondets fall knackar på hans dörr; kidnappningen av ett barn som spårat ur.

Från början var det tänkt att Robert Downey jr skulle göra huvudrollen som Perry Mason, men när tv-projektet inte gick att få ihop med Downey jr:s filmschema klev Matthew Rhys in i bilden. Downey jr finns kvar som exekutiv producent via sitt bolag Team Downey. Även Rhys är en av de exekutiva producenterna.

För regin står dubbelt Emmy-belönade Tim Van Patten. Han är en betrodd HBO-regissör och har pilotavsnittet av Game of Thrones, 20 avsnitt av The Sopranos och avsnitt i ytterligare ett antal andra HBO-serier på sitt cv. Rolin Jones (The Exorcist) och Ron Fitzgerald (Westworld) svarar för manuset.

Alla sex säsongerna av den hyllade spionserien The Americans med äkta makarna Matthew Rhys och Keri Russell i huvudrollerna finns på Netflix.