Första titten: Rebecca Fergusons sci fi-serie Silo

Rebecca Ferguson gör tv-comeback i en science fiction-serie baserad på en populär dystopisk romansvit. Apple TV+ har släppt premiärdatum och en första teaser för Silo.

Rebecca Ferguson är en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare, med färska roller i Mission Impossible 7 och Dune-filmerna. Hennes senaste stora tv-roll var som drottning Elizabeth i The White Queen, som hon belönades med en Golden Globe för. 

När Rebecca Ferguson tio år senare gör tv-comeback är det i en postapokalyptisk science fiction-berättelse byggd på den boksvit som författaren Hugh Howey började publicera på egen hand 2011. Silo-sviten inleds med Wool som från början var titeln på den serie som beställts av Apple TV+. I stället lanseras nu tv-serien under samma namn som boksviten.

Silo handlar om de sista 10 000 människorna i en förstörd och giftig framtidsvärld som lever djupt nere i en gigantisk silo i ett samhälle fullt av begränsande regler som de tror är menade att skydda dem. Ingen vet varför eller när silon byggdes och alla som försöker ta reda på sanningen möter dödliga konsekvenser.

Rebecca Fergusons karaktär heter Juliette och är en självständig och hårt arbetande ingenjör. Hon söker svar kring mordet av en anhörig och ramlar rakt in i ett mysterium som går djupare än hon hade kunnat föreställa sig, och hon upptäcker att om inte lögnerna dödar så gör sanningen det.

En rad namnkunniga skådespelare omger den svenska stjärnan som också är en av seriens producenter. Common, Harriet Walter, Chinaza Uche, Avi Nash, David Oyelowo, Rashida Jones och Tim Robbins finns alla i rollistan.

Silo är skapad av manusförfattaren Graham Yost (Band of Brothers, Justified), som också är seriens showrunner. Bland producenterna återfinns även norrmannnen Morten Tyldum (The Imitation Game) som regisserat de tre första avsnitten. Han har tidigare jobbat med Apple TV+ som regissör för Defending Jacob.

“Tänk om allt du trodde var sant är en enda stor lögn”, säger George (Ferdinand Kingsley) till Juliette I den första teasern för Silo som avslöjar att serien har premiär på Apple TV+ den 5 maj. De två första avsnitten blir tillgängliga på premiärdagen, därefter släpps ett avsnitt i veckan.