Första bilderna på Idris Elba i Luther-filmen

Neil Cross och Idris Elba är inte färdiga med Luther. Duon följer upp de fem säsongerna av kriminalserien med en film. Luther: The Fallen Sun har premiär på Netflix i mars.

Redan efter den fjärde säsongen skulle berättelsen ha varit över. “Neil Cross och Idris Elba sätter en snygg och värdig punkt för den brittiska kriminalserien om John Luther”, skrev vi då och gav de blott två avsnitten i säsong fyra en fyra i betyg. Men seriens skapare Neil Cross och huvudrollsinnehavaren Idris Ebla ändrade sig. I januari 2019 anlände en femte säsong i fyra delar.

Nu följer duon upp BBC-serien med en Netflixfilm som fått titeln Luther: The Fallen Sun och som beskrivs som “en episk fortsättning av tv-serien anpassad för film”. På de första bilderna är allt ljus på Idris Elba och hans titelkaraktär.

Enligt synopsis terroriseras London av en hemsk seriemördare medan den briljanta men utskämda detektiven John Luther sitter bakom lås och bom. Hemsökt av sitt misslyckande att fånga den cyberpsykopat som nu hånar honom så bestämmer sig Luther för att rymma från fängelset och till varje pris avsluta jobbet.

Förutom Idris Elba som titelkaraktären medverkar även Cynthia Erivo (The Outsider) som en konkurrerande polis och Andy Serkis (Andor) som en kriminell skurk. Dessutom repriserar Dermot Crowley rollen som Martin Schenk.

Luther fanns förut att streama på Netflix, men tv-serien är i nuläget inte tillgänglig hos streamingjätten. Filmen kommer till Netflix den 10 mars 2023.

Artikeln uppdaterad med premiärdatum 2023-01-12.