Fatal Attraction-serie ur kvinnligt perspektiv

Glenn Close och Michael Douglas hade huvudrollerna i Fatal Attraction från 1987. I den nya tv-versionen är det Lizzy Caplan och Joshua Jackson som inleder en farlig förbindelse.

Fatal Attraction, eller Farlig förbindelse som var den svenska filmtiteln, var en psykologisk thriller där älskarinnan efter en kort affär med en Manhattan-advokat vägrar acceptera att förhållandet är över och gör livet till ett helvete för mannen och hans familj.

Michael Douglas och Glenn Close spelade huvudrollerna som otrogne Dan och svartsjuka älskarinnan Alex. Scenen där Alex dödar Dans dotters kanin och lämnar den i en kokande kastrull på spisen i familjens hem är klassisk filmhistoria. Begreppet ”Bunny boiler” (kaninkokerska) härrör från den scenen.

Michael Douglas och Glenn Close i en dramatisk scen från originalfilmen.

I den uppdaterade miniserien har showrunnern Alexandra Cunningham (Dirty John) flyttat perspektivet från Dan till Alex. Med hjälp av Lizzy Caplan och Joshua Jackson samt Amanda Peet som Dans fru, vill hon göra Fatal Attraction till en samtida historia och samtidigt hedra det som kom förut. Paramount+ har sammanfattat serien som en utforskning av det tidlösa temat äktenskap och otrohet utifrån de moderna attityderna gentemot starka kvinnor, personlighetsstörningar och tvångstankar.

Alexandra Cunningham såg redan från start Lizzy Caplan, just nu aktuell i FX-serien Fleishman Is In Trouble, framför sig i den kvinnliga huvudrollen och Caplan tackade ja direkt eftersom hon såg att det fanns mer att utforska när det gäller Alex.

”I filmen är Alex skurken och Dan är hjälten och det finns ingen gråzon. Nu har publiken förändrats så mycket, vi är inte längre förinställda på att köpa den kvinnliga skurken-berättelsen. Hon är uppenbarligen mentalt sjuk och det är ingenting som alls berörs i filmen”, säger Lizzy Caplan till Entertainment Weekly, som också publicerat den första bilden från tv-inspelningen.

Lizzy Caplan som Alex Forrest och Joshua Jackson som Dan Gallagher i Fatal Attraction. Foto: Monty Brinton/Paramount+

Fatal Attraction väntas till Paramount+ under den första delen av 2023. I Sverige bör det betyda att serien dyker upp så småningom hos Skyshowtime.