Fascism i nästa David Simon-serie

Seriefinalen av The Deuce sändes i slutet av oktober, men David Simon har redan en ny HBO-serie på väg ut till tittarna. Den 16 mars är det premiär för The Plot Against America.

David Simon har varit HBO trogen ända sedan han skapade The Wire för snart 20 år sedan. Hans nästa HBO-projekt heter The Plot Against America och bygger på Philip Roths roman från 2004. I romanens alternativa universum blir flyghjälten och främlingsfientliga populisten Charles Lindbergh amerikansk president och driver nationen mot fascism.

David Simon tackade först nej till att bearbeta romanen. Då var Barack Obama president och han såg inte relevansen i den tid som var. Men när en ny amerikansk president kom till makten och det började blåsa förändringens vindar även i många andra länder så kom The Wire-skaparen på andra tankar.

”Med det som hänt politiskt under de senaste åren, den dissonansen, och framväxten av arga nationalister och populister, har själva premissen för det som Roth skrev om plötsligt blivit tänkbar”, säger David Simon till Entertainment Weekly.

En judisk familj i New Jersey befinner sig i centrum för berättelsen. Morgan Spector spelar fadern Herman och Zoe Kazan modern Bess. Bess ogifta äldre syster Evelyn (Winona Ryder) inleder ett förhållande med en av Charles Lindberghs mer oväntade supportrar, rabbi Lionel Bengelsdorf (John Turturro), vilket skapar konflikter både inom familjen och den judiska församlingen.

Morgan Spector. Foto: Michele K Short/HBO
Zoe Kazan. Foto: Michele K Short/HBO
Winona Ryder. Foto: Michele K Short/HBO
John Torturro. Foto: Michele K Short/HBO

The Plot Against America är liksom David Simon-serien Show Me The Hero från 2015 en miniserie i sex delar. Serien har premiär på HBO i USA den 16 mars, vilket i praktiken betyder att det första avsnittet av The Plot Against America kommer till HBO Nordic dagen därpå.