Efter Girls kommer feministiska Max

En feministisk Mad Men? I alla fall så utspelar sig Lena Dunhams nästa tv-projekt Max på 1960-talet. HBO har beställt ett pilotavsnitt från skaparen av Girls.

Lena Dunham var bara 25 år när Girls hade premiär på HBO. Serien om fyra hipstertjejer i New York blev ett dundrande genombrott för Dunham som är seriens skapare, manusförfattare och regissör, och dessutom själv spelar huvudrollen som Hannah Horvath. Nu ser dock mångsysslaren Dunham slutet för Girls – hon har sagt att hon räknar med totalt sex säsonger, den femte är inspelad och startar i januari – och planerar för framtiden.

Det nya tv-projektet från Dunham och Girls-kollegan Jennie Konner heter Max och ska utforska den andra vågens feminism på 1960-talet via en karaktär spelad av Lisa Joyce (Boardwalk Empire). Maxine Woodruff är en entusiastisk men kanske inte så bildad magasinsreporter, som råkar hamna mitt i feministkampen. Lena Dunham ska själv regissera piloten. En annan Girls-producent, Murray Miller, har skrivit manus.

Dunham och Konner har aldrig hymlat med att de är feminister. De två lanserade nyligen nyhetsbrevet Lenny, som i sin senaste utgåva bland annat innehöll en text av Jennifer Lawrence där Hollywoodstjärnan kritiserar löneskillnaderna mellan könen.