Dubbla tv-serier för Noomi Rapace

Noomi Rapace är dubbelt tv-aktuell. Django är redan inspelad och nu är hon också klar för den ledande rollen i Apples konspirationsthriller Constellation.

Ända sedan såpan Tre Kronor 1997 har Noomi Rapace nästan uteslutande ägnat karriären åt teater och film. Men 2019 dök hon upp i den andra säsongen av Jack Ryan och nu är den svenska stjärnan aktuell i två olika tv-serier.

Apple har precis annonserat att Noomi Rapace ska göra den ledande rollen i Constellation, ett psykologiskt thrillerdrama där hon ska spela mot Jonathan Banks från Breaking Bad och Better Call Saul.

Apple-serien är både ett actionpackat rymdäventyr och en utforskning av det mänskliga psykets mörkaste vrår. Noomi Rapace karaktär Jo återvänder till jorden efter rymddebacle – bara för att upptäcka att viktiga delar av hennes liv saknas. Hon sätter igång en desperat jakt på sanningen om rymdresornas dolda historia och försöker återerövra allting hon förlorat.

Apple-serien är skapad av Peter Harness (Wallander) och ska regisseras av Emmy-vinnaren Michelle McLaren (Breaking Bad).

Den andra tv-serien som har Noomi Rapace i en av de ledande rollerna är en nytolkning av det klassiska western-formatet. Matthias Schoenaerts spelar titelkaraktären Django och Nicholas Pinnok hans antagonist John Ellis. Noomi Rapace karaktär Elizabeth är en stark och hänsynslös fiende till Ellis.

Noomi Rapace i Django. Foto: Sky

Den historiska berättelsen utspelar sig på 1860- och 1870-talen. Djangos dotter Sarah (Lisa Vicari) och antagonist John Ellis har grundat New Babylon, en stad för utstötta och befolkad av män och kvinnor med olika bakgrunder, raser och erfarenheter. Hemsökt av mordet på resten av sin familj åtta år tidigare så fortsätter Django sökandet efter sin dotter. Han blir chockad när han finner henne i New Babylon, på gång att gifta sig med John Ellis.

Django är löst baserad på Sergio Corbuccis spagetti-western med samma namn från 1966 och produceras av Sky Studios och Canal+. Serien spelades in i Rumänien förra året, men någon premiärdatum har ännu inte presenterats. Det är också oklart med svensk distributör.