Claire Foy i dramaserie om Facebook

Hon har spelat både drottning Elizabeth och Lisbeth Salander. Nästa utmaning blir rollen som Sheryl Sandberg i en dramaserie om Facebook.

New York Times-journalisterna Sheera Frenkel och Cecilia Kang skrev den bästsäljande boken An Ugly Truth: Inside Facebook’s Battle for Domination. Det är den boken som tillsammans med Andrew Marantzs journalistiska arbete för The New Yorker ligger till grund för serien om Facebook som fått titeln Doomsday Machine.

“Stora nyheter! Den galet begåvade Ayad Akhtar har skrivit ett tv-drama baserat på vår bok och Claire Foy ska spela Sheryl Sandberg. Jag är sjukt spänd på att få se vad de skapar”, tvittrar Sheera Frenkel som tillsammans med kollegan Kang kommer att fungera som konsulter för tv-projektet.

Claire Foy har Emmy-belönats för sitt porträtt av drottning Elizabeth II i The Crown, men också spelat Stieg Larssons antihjälte Lisbeth Salander. Nu ska hon gestalta ytterligare en person som fortfarande är livet, nämligen Facebooks COO, chief operating officer, Sheryl Sandberg.

Doomsday Machine ska utforska relationen mellan Facebookgrundaren Mark Zuckerberg och hans COO, Sheryl Sandberg, en prominent person i Facebooks historia som inte fanns med som karaktär i David Finchers film The Social Network från 2010. I filmen spelades Zuckerberg av Jesse Eisenberg, vem som ska spela techmiljardären i tv-serien är ännu oklart.

Serien har det amerikanska valet 2016 som startpunkt och skildrar hur den växande desinformation följs av mer färska händelser som XCheck, ett program som skyddade viktiga användare, inklusive ex-president Trump, från Facebooks regler och begränsningar. Serien kommer också att granska hur medvetet företaget varit om de hälsorisker som Instagram innebär för unga användare och Mark Zuckerbergs försök att använda nyhetsfeeden som sin egen propagandamaskin för att skicka ut positiva artiklar om Facebook.