Brittisk skandal med Foy och Bettany

En famös societetsskilsmässa står i centrum i A Very British Scandal som når tv-rutorna under julhelgen. Hertigparet spelas av Claire Foy och Paul Bettany.

A Very English Scandal, med Hugh Grant och Ben Whishaw i huvudrollerna, berättade historien om partiledaren Jeremy Thorpe, som 1979 stod inför rätta anklagad för att ha mördat sin homosexuella före detta älskare. Miniserien i tre avsnitt var en stor framgång för Amazon och BBC som nu fortsätter samarbetet med en ny lika kort säsong från samma team.

Manusförfattaren Sara Phelps (The Pale Horse; Dublin Murders) berättar i A Very British Scandal historien om Ethel Margaret Campbell, känd som hertiginnan av Argyll. Hon var berömd för sin karisma, skönhet och stil, men också för en skandalös skilsmässa från sin andra make, Douglas Campbell, den elfte hertigen av Argyll.

Skilsmässan mellan “the dirty duchess” och “den upprörde hertigen” dominerade de brittiska förstasidorna på 1960-talet och i domstolsförhandlingarna ingick anklagelser om stöld, våld drogmissbruk, mutor, hemliga inspelningar och explicita bilder.

Allt började med att Douglas Campbell bröt upp ett låst skåp och hittade ett dussin nakenbilder på sin hustru, inklusive en bild där hon har sex med en man vars huvud är bortklippt. Margret vägrade avslöja mannens identitet, men alla från skådespelaren Douglas Fairbanks jr till Winston Churchills svärson Duncan Sandys fanns med i de spekulationer som förekom i medierna.

Hertigen hävdade att hertiginnan varit otrogen med 88 män, vilket ledde till att Margret i domen beskrevs som en “totalt promiskuös kvinna”. I efterhand har den brittiska societetsskilsmässan beskrivits som det första fallet av ”hämndporr”.

“Jag kände mycket starkt att hon straffades för att vara kvinna, för att vara synlig och för att vägra träda tillbaka, vara en snäll flicka och försvinna in i tystnad. Det här dramat är en hyllning till henne”, har Sarah Phelps förklarat valet att berätta historien ur Ethel Margaret Campbells perspektiv.

The Crowns Claire Foy spelar hertiginnan Ethel Margaret Campbell och WandaVisions Paul Bettany hertigen, Ian Douglas Campbell.

Claire Foy har i en rundbordsintervju svarat på hur hon ser på tabloidpressens roll nu och då: “Jag ser inte mig själv som en person i tabloiderna. Jag lever mitt liv. Så det är väldigt stor skillnad. Jag tror att på den tiden så kände sig Margaret säker med pressen. Hon gav dem vad de ville ha och de gav henne vad hon ville ha. Men vinden vände snabbt från ’Titta på henne i vacker spets’ till ’Hon är en fallen kvinna, hon är en skam och vi hatar alla henne’. Vilket är något jag är väldigt medveten om. På den arenan är du alltid bra eller dålig, det finns ingen gråskala. Du är hyllad eller hatad.”

Julia Davis spelar Maureen, markisinna av Dufferin och Ava, även känd som Lindy Guinness. Foto: BBC One/Amazon Prime Video

A Very British Scandal har premiär på BBC One den 26 december och består av tre entimmesavsnitt. Amazon Prime Video har rättigheterna i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. A very English Scandal hade svensk premiär på SVT innan serien blev tillgänglig hos Amazon och det är väl troligt att A Very British Scandal tar samma väg.