Cate Blanchett får sällskap i FX-serie

Sarah Paulson, Uzo Aduba och James Marsden är några av skådespelarna som gör Cate Blanchett sällskap i FX-serien Mrs America om den feministiska rörelsen på 1970-talet.

Mrs America är en miniserie i nio avsnitt som handlar om den feministiska ”second wave”-rörelsen i USA som på 1970-talet försökte driva igenom en ny lag om lika rättigheter, Equal Rights Amendment (ERA), och om den oväntade backlash som leddes av den konservativa Illinois-kvinnan Phyllis Schlafly. Schlafly, som 2016 dog 92 år gammal, spelas i FX-serien av dubbla Oscarsvinnaren Cate Blanchett, senast aktuell i Oceans 8 (bilden).

“Cate Blanchett är en av de största skådespelarna i vår tid och det är en ära att hon valt att medverka i Mrs America. Hon är perfekt för rollen. Phyllis Schlafly var en av 1970-talets mest polariserande och fascinerande personligheter”, har FX-bossen John Landgraf sagt. 

Förutom australiska storstjärnan Cate Blanchett är ytterligare elva namnkunniga skådespelare nu klara för miniserien som förväntas dyka upp i tv-rutorna någon gång under 2020.

Uzo Aduba som Shirley Chisholm. Hon blev historisk som den första kvinnliga afroamerikanska kongressledamoten och den första afroamerikanska presidentkandidaten från ett nationellt parti.

Rose Byrne som Gloria Steinem, den världsberömda feministledaren som var med och grundade Ms Magazine.

Kayli Carter som den fiktiva karaktären Paas Pamela. Hon är en ung lättpåverkad hemmafru som tidigt går med i anti-ERA-rörelsen.

Ari Graynor som Brenda Feigen-Fasteau, en Harvardutbildad advokat och feminist som grundade Ms Magazine ihop med Steinem.

Melanie Lynskey som Rosemary Thomson. Hemmafrun Thomson ingick i Schlafleys inre cirkel och kämpade mot ERA.

James Marsden som Phil Crane, en konservativ kongressledamot från Illinois och en av Phyllis starkaste allierade.

Margo Martindale som Bella Abzug. En ledande person i den feministiska rörelsen och spjutspets i kampen för att få ERA godkänd.

Sarah Paulson som Alice. Ytterligare en fiktiv karaktär. Phyllis bästa vän.

John Slattery som Fred Schlafy. Phyllis make var en framstående advokat, GOP-donator och antikommunist.

Jeanne Tripplehorn som Eleanor Schlafly. Freds ogifta syster och Phyllis pålitliga vän. Dessutom hängiven faster till hennes sex barn.

Tracey Ullman som Betty Friedan. Hela rörelsen mamma. Stark förespråkare för ERA.

Anna Boden and Ryan Fleck, som nyligen var aktuella med manus och regi av storfilmen Captain Marvel, ska regissera de två första avsnitten av Mrs America. De är också två av de exekutiva producenterna. En tredje är Dahvi Waller (Mad Men, Halt and Catch Fire), som även är showrunner.