Teaser: Fredrik Backmans Björnstad

DELA

En liten plats fylld med stora drömmer. Den första teasern för dramaserien Björnstad har landat inför höstens premiär på HBO Nordic.

Det är ett år sedan det blev offentligt att Fredrik Backmans succéroman Björnstad skulle bli tv-serie. Nu har den första teasern och de första bilderna släppts från HBO Nordics andra svenska originalserie efter Lukas Moodyssons Gösta. Dock utan att bestsellerförfattaren själv tagit del av det inspelade materialet.

”Jag har inte sett teasern, jag har inte sett den färdiga serien heller, bara min fru och min agent har gjort det. Jag förstår att det låter konstigt, men jag är djupt in i den tredje boken i serien och jag måste stanna inne i mitt huvud ett litet tag till för att kunna avsluta den historia som det var meningen att jag skulle berätta”, skriver Fredrik Backman på sin Instagram.

I stället förlitar han sig helt på sin hustru Neda Shafti Backman som hanterar alla film- och tv-förhandlingar och fattat alla beslut som har med produktionen av Björnstad att göra.

”Vi är båda mycket stolta att vara del av detta, men på olika sätt och det har varit en mycket speciell resa för oss. Vi har sett den kärlek och det engagemang som alla inblandade har lagt ned i projektet, därför att en bearbetning av en bok kommer alltid att vara en tolkning, en fantasiskog som fortsätter att växa. Och nu är den färdig. Nu hör Björnstad lika mycket till dem som till oss. Men mest av allt hör Björnstad till den som läser eller tittar och känner någonting. Om du gillar det, är det ditt. Tack.”

Fredrik Backman (även författare till En man som heter Ove) berättar i Björnstad om kärleken till en folkrörelse, om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är. Om hoppet som för ett samhälle samman och de hemligheter som sliter i tu det.

Den lokala hjälten och hockeystjärnan Peter återvänder hem för att bygga upp stadens juniorlag. Hela bygdens drömmar om en ljusare framtid landar tungt på de unga pojkarnas axlar. När lagets stjärnspelare blir anklagad för en fruktansvärd handling sprider sig anklagelserna som ringar på vattnet och försätter hela staden i kaos.

Familjen Andersson utgörs av Ulf Stenberg som Peter och Aliette Opheim som Mira samt deras barn Maya och Leo (Miriam Ingrid och Lukas Wetterberg). Familjen Erdahl består av Tobias Zilliacus som Mats, Oliver Dufåker som Kevin och Frida Sandberg som Nicki.

I andra roller syns bland andra Jacob Nordenson, Charlotta Jonsson, Sanna Niemi, Mikael Odhag, Anna Azcárate, Tomas Bergström, Einar Bredefeldt och Gustav Lindh.

För regin står Guldbaggebelönade Peter Grönlund (Goliat, Tjuvheder) och för manus Anders Weidemann, Antonia Pyk och Linn Gottfridsson.

Dramaserien Björnstad är inspelad i Norrbotten och består av fem avsnitt Premiär på HBO Nordic och i samtliga HBO Europes länder hösten 2020, datum ännu inte preciserat.

Miriam Ingrid som Maya Stenberg. Foto: Niklas Maipoix/HBO Nordic
Oliver Dufåker som Kevin Erdahl. Foto: Niklas Maipoix/HBO Nordic
Tobias Zilliacus som Mats Erdahl. Foto: Niklas Maipoix/HBO Nordic