Åter till Chinatown – nu för tv-serie

Han vann en Oscar för manuset till filmklassikern Chinatown. Nu ska Robert Towne återvända till Chinatown och skapa en Netflixserie ihop med David Fincher.

Thrillern Chinatown gick upp på biodukarna 1974. Roman Polanski stod för regin och Jack Nicholson och Faye Dunaway hade huvudrollerna i den klassiska neo noir-filmen som blandade fiction och verklighet i historien om privatdetektiven JJ ”Jake” Gittes och maktspelet i 1930-talets Kalifornien.

I det nya manuset ska den Oscarsbelönade författaren fokusera på en ung Jake Gittes som försöker göra affärer i en stad där rikedomen och korruptionen sträcker sig till land, olja och kriminella gäng. Till sin hjälp har den nu 85-årige Robert Towne stjärnregissören och tv-producenten David Fincher. Förhoppningen är att Fincher ska regissera pilotavsnittet, men det ingår i nuläget inte i den deal som Netflix slutit med Fincher och Towne, skriver Deadline Hollywood.

David Fincher har varit en flitig samarbetspartner till Netflix. Han skapade streamingtjänstens första stora succé, House of Cards, och ligger också bakom Mindhunter, vars andra säsong släpptes i augusti. Dessutom har Fincher ytterligare ett projekt på gång ihop med Netflix, baserat på ett manus av Finchers avlidne far, Howard ”Jack” Fincher.

Dramat Mank som handlar om manusförfattaren Herman J Mankiewicz och skådespelaren Orson Welles och deras bråk under produktionen av filmklassikern Citizen Kane. Gary Oldman är klar för rollen som ”Mank” och i rollistan återfinns även bland andra Amanda Seyfried, Lily Collins, Tuppennce Middleton och Charles Dance.