Äntligen – premiär i höst för Westworld

Äntligen är HBO redo att stoppa in Westworld i sin tablå. Samtidigt meddelar bolaget att även tre nya komedier, inklusive Sarah Jessica Parkers Divorce, får höstpremiär. 

HBO har inte haft någon riktigt stor dramahit sedan Game of Thrones lanserades 2011, förutom möjligen True Detective vars stjärnglans dock bara varade i en säsong och nu ser ut att vara nedlagd för gott. Hoppet stod länge till Vinyl och Westworld. Rock’n’roll-dramat Vinyl hade premiär i februari, men blev en så stor besvikelse att HBO avslutade det mångåriga samarbetet med showrunnern Terence Winter och nu desperat försöker få ordning på serien inför säsong två.

Återstår gör alltså Jonathan Nolan och JJ Abrams-producerade Westworld som är kraftigt försenad. Hela produktionen tog i början av året ett tre månader långt uppehåll för att manusförfattarna skulle få tid att skriva klart de sista avsnitten. Den 13 maj var äntligen hela den första säsongen färdiginspelad, enligt en tweet från Evan Rachel Wood som har en av huvudrollerna. I rollistan ingår också bland andra Oscarsvinnaren Anthony Hopkins, Ed Harris, James Marsden och Thandie Newton.

Historien, som ursprungligen är författad och regisserad för bioduken av Michael Crichton, är en mörk och filosofisk sci fi-berättelse om artificiellt medvetande och synd. Handlingen är centrerad kring nöjesparken Westworld, där robotarna plötsligt löper amok och ger sig på parkens gäster. Science fiction-thrillern från 1973 har bearbetats till tv-serie av makarna Jonathan Nolan och Lisa Joy. Se den första teasern här.

HBO har nu annonserat att de tio avsnitten av Westworld kommer att sändas i höst, dock utan att ange några exakta datum. Samtidigt annonserade kabelkanalen att HBO-abonnenterna också har tre nya komedier att se fram emot i hösttablån. Inte heller där anges några specifika premiärdatum. I Sverige ser vi förstås samtliga serier på HBO Nordic i direkt anslutning till premiärerna i USA.

• Divorce. Den nya skilsmässoserien är Sarah Jessica Parkers comeback på HBO ett drygt decennium efter finalen på Sex and the City. Divorce handlar om Frances som plötsligt börjar omvärdera sitt liv och sitt äktenskap men finner att det är svårare än hon trodde att börja om på nytt. Tio avsnitt.

• Insecure. Youtube-stjärnan Issa Rae (The Misadventures of Awkward Black Girl) gör en Lena Dunham. Hon har skapat, skrivit och spelar en av huvudrollerna i en halvtimmeskomedi som berättar om två mörkhyade kvinnors vänskap och vedermödor. Yvonne Orji spelar vänninan. Åtta avsnitt.

• High Maintenance. Ben Sinclair spelar en marijuana-dealer från Brooklyn som levererar varor till en gäng excentriska kunder med väldigt olika dynamiker och neuroser. Sinclair har bearbetat sin webbserie till tv-serie ihop med hustrun Katja Blichfeld. De två har också regisserat ihop. Sex avsnitt.