8 återvändare med sikte på tv-statyetter

De är redan kritikerfavoriter. I vår återvänder bland annat Barry, The Marvelous Mrs Maisel och The Great lagom till Emmy-racet.

Succession och Yellowjackets var tillbaka samma datum, den 30 mars, och trampade därmed igång det stora Emmy-racet som är skälet till att så många prestigeserier återvänder på våren och att så många seriepremiärer förläggs till april (läs om elva heta nya serier här).

Här nedan listas åtta heta återvändare som väntas slåss om statyetter. För Barry och The Marvelous Mrs Maisel är det dessutom sista chansen.

Cecily Strong och Keegan-Michael Key som Melissa och Josh. Foto: Apple TV+

Schmigadoon! Apple TV+, 5 april. Cecily Strong och Keegan-Michael Key spelar Melissa och Josh som i den första säsongen av musikalparodin vandrade rakt in i en magisk stad, där alla agerade som vore de i en musikal från 1940-talet. I den andra säsongen transporteras paret i stället till Schmicago och en era präglad av musikaler från 1960- och 1970-talet. Det innebär en ton som är mörkare, sexigare och våldsammare – och nya roller för övriga skådespelare.

Dave. FX, 5 april. Premissen är att seriens skapare och stjärna Dave Burd (även känd som rapparen och komikern rapper Lil Dicky) försöker övertyga sig själv och världen om att han är en av tidernas bästa rappare. I den tredje säsongen är han turnéns dragplåster och Dave börjar se världen i ett annorlunda sken. Han upptäcker att kändisskapet sätter press på relationerna, särskilt när det kommer till kärleksliv och vänskapsförhållanden. HBO Max-serie i Sverige.

Sista föreställningen närmar sig för Rachel Brosnahan som Midge Maisel. Foto: Amazon

The Marvelous Mrs Maisel. Amazon Prime, 14 april. Serien skapad av Amy Sherman-Palladino (Gilmore Girls) gav Rachel Brosnahan ett stort genombrott och Amazon en plats på prisgalorna. Den fjärde säsongen ägnade Midge Maisel åt att återuppbygga karriär och rykte, och var mot slutet redo att kämpa för en plats i strålkastarljuset. I den sista säsongen är Midge närmare än någonsin den succé hon drömt om, men upptäcker att närmare fortfarande är långt bort.

Ashley (Jasmine Cephas Jones); Scotty (Andrew Chappelle); Janelle (Candace Nicholas-Lippman). Foto: Starz

Blindspotting. Starz, 14 april. Efter ett långt uppehåll återvänder dramakomedin där Daveed Diggs och Rafael Casal bygger vidare på sin film Blindspottning från 2018. I säsong två försöker Ashley (Jasmine Cephas Jones) anpassa sig till det nya normala medan Miles (Casal) räknar ned dagarna till familjens första besök i fängelset. Ashleys partajande och mer oortodoxa liv väcker oro, främst hos svärmor Rainey (Helen Hunt). Ännu inte något svenskt premiärdatum hos C More.

Skye Townsend, Ashley Nicole Black, Robin Thede och Gabrielle Dennis. Foto: TIna Thorpe/HBO

A Black Lady Sketch Show. HBO Max, 14 april. Sex nya halvtimmesavsnitt av den Emmy-belönade sketchserien skapad av Robin Thede. Hon, Ashley Nicole Black, Gabrielle Dennis och Skye Townsend gästas även i den tredje säsongen av kända kolleger som Ava DuVerney, Michaela Jaé Rodriguez och Raven Symoné. Det bjuds på humoristiska och relaterbara erfarenheter i en magisk verklighet som vänder på förväntningarna om vad en sketch kan innehålla.

SNL-veteranen Bill Hader som Barry Berkman bakom lås och bom. Foto: HBO

Barry. HBO Max, 16 april. Spekulationerna stämde. Den fjärde säsongen av Barry blir den sista. Det är dit historien om den ensamma och deprimerade yrkesmördaren Barry Berkman lett, menar Bill Hader som är HBO-seriens skapare, regissör och huvudrollsinnehavare. Det är inte så lätt att starta om i livet och när finalsäsongen inleds sitter Barry i fängelse. Gene Cousineau (Henry Winkler) ses som en hjälte samtidigt som gripandet av Barry får chockerande konsekvenser. 

Sam (Bridget Everett) och hennes arbetskamrat och vän Joel (Jeff Hiller). Foto: HBO

Somebody Somewhere. HBO Max, 23 april. Bridget Everett har använt sitt eget liv som inspiration för den emotionellt och vardagligt förankrade komediserien om en excentrisk och karismatisk outsider i 40-årsåldern som återvänder till hemstaden, där hon kämpar med saknad och acceptans. I säsong två fortsätter Sams resa mot självkännedom och mot att hitta ett sammanhang, som bevisar att det går att någonstans hitta sin röst och sina människor.

Nicholas Hoult och Elle Fanning i säsong tre av The Great. Foto: Christian Black/Hulu

The Great. Hulu, 12 maj. Elle Fanning och Nicholas Hoult är tillbaka i den fiktiva och absurda komediserien om Katarina den Stora. Räkna med fler hovintriger, komplicerade relationer och kuppförsök i den tredje säsongen. Catherine sitter fortfarande vid makten och försöker modernisera Ryssland samtidigt som hon jobbar på att förstärka banden med maken Peter och deras son Paul. Samtidigt börjar Peter bli uttråkad av sin brist på makt. HBO Max i Sverige.