Vännernas återförening blir äntligen av

Plötsligt händer det. Nästa vecka startar äntligen inspelningen som ska återförena de sex vännerna från Friends i en HBO Max-special.

Det skulle bli det stora trumfkortet när streamingtjänsten HBO Max lanserades för snart ett år sedan. Men coronapandemin förstörde planerna då. Sedan dess har återföreningen skjutits upp flera gånger. Men nu ser den alltså verkligen ut att bli av. Inspelningen startar i Los Angeles under kommande vecka, bekräftar David Schwimmer för den brittiska talk show-värden Graham Norton.

Schwimmer, som spelade Ross, gav även en liten teaser. Även om programmet inte är skriptat och skådespelarna inte kommer att agera som sina karaktärer så är det, avslöjar han, ”en sektion som jag inte vill säga för mycket om, men vi läser alla någonting”.

Friends, eller Vänner som är tv-seriens svenska titel, är en av tv-historiens mest framgångsrika komedier. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc och David Schwimmer ska återförenas på originalscenen, Stage 24 med klassiska Central Perk, som fortfarande finns intakt i Warner Bros studio i Burbank, Kalifornien. Enligt uppgift ska en del av inspelningen även ske utomhus av säkerhetsskäl.

De sex skådespelarna och vännerna nu och förr.

Specialen är alltså ingen reboot eller revival även om skaparna Kevin Bright, Marta Kauffman och David Crane är med och producerar återföreningen tillsammans med de sex vännerna. Ben Winston är regissör.

Den älskade sitcomen är eftertraktad tv-egendom. När HBO Max lanserades i USA i maj förra året var de tio säsongerna av Friends den viktigaste tillgången i den nya streamingtjänstens katalog. Att Vänner vid årsskiftet lämnade svenska Netflix är en följd av samma strategiska beslut. Seriens nya hem, HBO Nordic, ingår precis som HBO Max i Warner Media-familjen och även specialen kommer att bli tillgänglig där vad det lider. När återstår att se, men det spekuleras i ett premiärdatum runt HBO Max ettårsdag i slutet av maj.