Trailer: von Trier öppnar porten till Riket

Nästan 30 år efter Ernst-Hugo Järegårds minnesvärda roll i Riket öppnar Lars von Trier porten igen. Den 9 oktober är det premiär på Viaplay för Riket Exodus.

För oss svenskar är den dansk-svenska tv-serien Riket från 1994 för evigt förknippad med Ernst-Hugo Järegårds formidabla gestaltning av den danskhatande svenska överläkaren Stig Helmer.

Humor, skräck och det absurda ingår även i paletten när Lars von Trier nästan 30 år senare följer upp sin prisbelönade kultserie. Nu med Mikael Persbrandt i rollen som överläkaren Helmer jr, son till den legendariske Stig Helmer.

Andra kända svenska skådespelare medverkar också. Tuva Novotny spelar neuropsykologen Anna, som hjälper Helmer jr att anpassa sig till Rigshospitalet. Alexander Skarsgård syns i rollen som svenskarnas advokat på Rigshospitalet, en roll han ärvt efter sin far, Stellan Skarsgård, som även spelade advokat i andra säsongen av Riket. Ida Engvoll spelar en hackare.

Handlingen i korthet i Riket Exodus: Starkt påverkad av spökandet i tv-serien Riket söker sömngångaren Karen (Bodil Jørgensen) efter svar på seriens olösta mysterium för att rädda sjukhuset från undergång. En kväll faller Karen i djup sömn och i sömngångartillståndet hamnar hon på något oförklarligt sätt utanför Rigshospitalet.

I den nysläppta trailern möter tittarna Karen, som tar vid efter fru Drusse, då porten till Riket åter har börjat öppna sig. Det är tid för det sista slaget mellan det goda och det onda. En ohygglig vinter väntar präglad av oförklarliga händelser och övernaturliga krafter.