Första klippet: von Triers Riket Exodus

Nästan 30 år efter Ernst-Hugo Järegårds minnesvärda roll i Riket följer Lars von Trier upp sin kultserie. Viaplay har släppt det första klippet från Riket Exodus.

Handlingen i korthet i Riket Exodus: Starkt påverkad av spökandet i tv-serien Riket söker sömngångaren Karen (Bodil Jørgensen) efter svar på seriens olösta mysterium för att rädda sjukhuset från undergång. En kväll faller Karen i djup sömn och i sömngångartillstånd hamnar hon på något oförklarligt sätt utanför Rigshospitalet. Porten till Riket har börjat öppna sig på nytt.

Här är det första klippet som Viaplay precis har släppt:

Den dansk-svensk originalserien Riket (på danska Riget) från 1994 skapades av Lars von Trier och Morten Arnfred och utspelade sig på Rigshospitalet (Riget) i Köpenhamn som hemsöks av spöken och är fyllt med säregna personligheter. Tre år senare följde fyra nya avsnitt i Riket II.

Lars von Trier planerade även en tredje säsong, men den fick skrinläggas då Ernst-Hugo Järegård avled 1998. I stället har det tagit nästan 30 år att följa upp den prisbelönade kultserien. Det sker utan avlidna Ernst-Hugo Järegård, men med Mikael Persbrandt i rollen som överläkaren Helmer jr, son till en danskhatande svenska överläkaren Stig Helmer som odödliggjordes av Järegård.

Mikael Persbrandt som Helmer jr. Foto: Viaplay

Tuva Novotny spelar neuropsykologen Anna, som hjälper Helmer jr med att anpassa sig på Rigshospitalet. Alexander Skarsgård syns i rollen som svenskarnas advokat på Rigshospitalet, en roll han ärver efter sin far, Stellan Skarsgård, som också spelade advokat i andra säsongen av Riket. Ida Engvoll spelar en hackare.

Tuva Novotny som Anna. Foto: Viaplay

De har sällskap av en rad kända danska skådespelare. Lars Mikkelsen spelar den konflikträdda administrative överläkaren Pontopidan, vars sekreterare Fru Svendsen spelas av Birthe NeumannNikolaj Lie Kaas gör rollen som den passivt aggressiva läkaren Filip Naver, och Nicolas Bro är vårdbiträdet Balder. Rikets helt nya diskare spelas av Jesper Sørensen och en specialtillverkad robot. Ghita Nørby är tillbaka i rollen som den tidigare narkosläkaren Rigmor Mortensen, och den tidigare läkaren Judith spelas av Birgitte RaabergHenning Jensen är tillbaka som sjukhusdirektör Bob, och sjuksköterskan Camilla spelas åter igen av Solbjørg Højfeldt. Det blir också ett återseende av Peter Mygind som Mogge och Søren Pilmark i rollen som läkaren Krogshøj, också kallad Krogen. Laura Christensen återvänder i rollen som Mona, och Udo Kier ser vi i rollen som Storebror.

Riket Exodus väntas till Viaplay senare under 2022.