Trailer: The Man in the High Castle

Hur skulle Amerika sett ut på 1960-talet om nazisterna vunnit andra världskriget? Den nya tv-serien The Man in the High Castle försöker besvara frågan.

Science fiction-författaren Philip C Dick skrev romanen The Man in the High Castle 1962. Frank Spotniz, som bland annat har X-Files på sitt CV, har bearbetat den romanen till en tv-serie som visar hur enkelt historien skulle ha kunnat ta helt andra vägar. Efter att ha nazisterna vunnit kriget delas USA upp i tre zoner: det totalitära “Greater Nazi Reich”, det Japan-styrda lite mindre men fortfarande totalitära “Japanese Pacific States” och en neutral zon mitt emellan som kallas “Rocky Mountain States”.
“Jag vill att människor ska fråga sig själva, vad innebär det att vara fri? Hur mycket är du beredd att offra för att förbli fri?”, säger Spotniz till Entertainment Weekly.

Ämnet känns extra aktuellt med tanke på de högerextrema rörelser som växer sig allt starkare i många europeiska länder.
“Jag tror att de saker som ledde till nazismen i Tyskland skulle kunna leda till nazism var som helst, fascism var som helst. Det finns olyckligtvis någonting i oss människor som gör oss sårbara för den typen av ideologi”, säger Spotniz.

Amazon Studios låter tittarna avgöra vilka piloter som förtjänar att utvecklas vidare till riktiga tv-serier och The Man in the High Castle är den av alla Amazon-piloter som fått störst publik. Kritiker har därtill beskrivit piloten som en måste-se-upplevelse så förväntningarna är höga. Den 20 november blir alla de 13 avsnitten i den första säsongen tillgängliga hos Amazon.

Här är en trailer: