Trailer: Homeland (i höst senare i SVT)

En ny officiell trailer höjer temperaturen inför den femte säsongen av Homeland. Tristare är att SVT i höst väntar en hel vecka med att sända de nya avsnitten. 

Showtime har alltid sänt Homeland på söndagskvällar, amerikansk tid. När serien debuterade 2011 var SVT på tårna och la sin sändning så nära som det bara var möjligt. Under de fyra första säsongerna har avsnitten sedan visats kvällen därpå svensk tid, det vill säga på måndagar. När Thanksgiving och Musikhjälpen ställde till det i tablån i vintras så la SVT ut avsnitten tidigare på SVT Play som en service till tittarna. Det applåderades rättmätigt av Homeland-fansen.

Men i höst är det slut på den servicen. Trots att tv-serierna flyger snabbare än någonsin över Atlanten har SVT beslutat sig för att flytta Homeland till söndagar och därmed öka avståndet mellan sändningarna i USA och Sverige till en hel vecka. Premiären på Showtime sker den 4 oktober. SVT låter de svenska tittarna vänta till den 11 oktober.

Nåväl, den 4 eller 11 oktober, den nya händelserika trailern lovar i alla fall gott inför premiären. Efter ett par tveksamma säsonger var Homelands fjärde säsong en förbättring och förhoppningsvis kan den ojämna serien återerövra lite av sin storhet i den femte.

Den nya säsongen är inspelad i Berlin och tar vid två år efter de traumatiska händelserna i Islamabad som avslutade den fjärde. Carrie Mathison (Claire Danes) har frivilligt lämnat CIA och jobbar nu som säkerhetsansvarig för en tysk filantrop – men hamnar som vanligt mitt i händelsernas centrum. Både Saul Berenson (Mandy Patinkin) och Peter Quinn (Rupert Friend) har fortfarande betydelsefulla roller, om man får tro den officiella trailern för säsong 5 som släpptes i dag. Dessutom tillkommer fyra nya skådespelare, inklusive Miranda Otto från Sagan om Ringen-filmerna.