Trailer: Ceausescus rådgivare dubbelagent i Spy/Master

HBO:s första rumänska originalserie är inspirerad av The Americans. Diktatorns närmaste rådgivare är dubbelagent i Spy/Master. Premiär den 19 maj på HBO Max för kalla kriget-thrillern.

Nicolae Ceausescu var Rumäniens kommunistiska ledare och diktator under stora delar av kalla kriget, från 1965 och fram till sin mycket offentliga död genom arkebusering i december 1989. Det är i den tidsepoken som Adina Sădeanu och Kirsten Peters placerat Spy/Master och byggt en historia runt den fiktiva karaktären Victor Godeanu, som i deras spionserie är rådgivare och högra hand till Ceausescu.

Alec Secăreanu från Happy Valley spelar Victor Godeanu som också är hemlig agent för KGB och måste fly från Rumänien och Ceausescu innan han blir avslöjad. Godeanus chans att överleva är att hoppa av som agent och ta sig till USA. På en diplomatresa till Tyskland 1978 tar han hjälp av sin flickvän och Stasi-agent (Svenja Jung) och en CIA-agent (Parker Sawyers). Något som han vet kommer att försätta hans familj som är kvar i Rumänien i livsfara.

Miniseriens skapare Adina Sădeanu och Kirsten Peters inspirerades bland annat av den amerikanska spionserien The Americans, där huvudkaraktärerna också lever ett dubbelliv, när de bestämde sig för att göra Victor Godenaus dubbelhet till seriens centrala tema. I deras ögon är han varken hjälte eller skurk, utan en komplex karaktär med många nyanser av grått.

De två första av sex avsnitt hade världspremiär på Berlin Film Festival i februari. Båda avsnitten släpps på HBO Max 19 maj. Därefter släpps ett avsnitt av Spy/Master i veckan.