Cowboyhatten på igen i Justified: City Primeval

Timothy Olyphant plockar upp cowboyhatten igen. I Detroit. Den första teasern för Justified: City Primeval avslöjar också att premiären nu bara är två månader bort.

Justified var en av den amerikanska kabelkanalen FX mer långlivade serier innan kriminalserien i westernmiljö avslutades 2015 efter sex säsonger. Historien var byggd kring en av författaren Elmore Leonards karaktärer, US Marshal Raylan Givens, i serien spelad av Timothy Olyphant.

Samma gäng som gjorde Justified har återförenats för en ny Elmore Leonard-bearbetning. Det nya dramat baseras på kriminalromanen City Primeval: High Noon in Detroit från 1980. Karaktären Raylan Givens förekommer inte i City Primeval-romanen, men Justified-teamet har skrivit in honom i storyn för att få med Timothy Olyphant och hans karaktär även i den nya FX-serien.

Timothy Olyphant, känd även från Deadwood och The Mandalorian, agerar i FX-serien för första gången mot sin egen dotter, tv-debutanten Vivian Olyphant. De två spelar far och dotter i Justified: City Primeval som enligt synopsis inleds med att Raylan Givens bor i Miami, dit han flyttade i seriefinalen av Justified. Där försöker han balansera livet som vice US Marshal och deltidspappa för sin 14-åriga dotter Willa. Håret är gråare, hatten smutsigare och vägen framför honom kortare än vägen bakåt.

Ett slumpmässigt möte på en motorväg i Florida leder Raylan till Detroit där hans vägar korsas med Clement Mansell (Boyd Holbrooke), även känd som The Oklahoma Wildman, en våldsam sociopatisk desperado. Mansells advokat Carolyn Wilder (Aunjanue Ellis) har varje avsikt att representera honom men blir själv fångad mellan en polis och en kriminell. Dessa tre karaktärer hamnar på en kurs som leder mot en kollision i typisk Elmore Leonard-anda.

Den 18 juli är det amerikansk premiär på Disneyägda FX. Justified: City Primeval har svensk premiär på Disney+ den 6 september.