Tips: 5 bra dokumentärer

Stream listar fem sevärda dokumentärer om allt mellan himmel och jord.

greatest-movie-ever-sold

The Greatest Movie Ever Sold
Den självcentrerade dokumentärfilmaren Morgan Spurlock, som år 2004 levde på snabbmatskedjornas onödigt ohälsosamma måltider under en månad och dokumenterade varje illamående ögonblick, sätter den här gången klorna i reklambranschens hittills mest framgångsrika marknadsföringsstrategi, nämligen produktplacering. The Greatest Movie Ever Sold är kärleksfull och rolig, men tyvärr utan utforskande frågor. (Viaplay, Netflix)

AtariGameOver

Atari: Game Over
Har Atari verkligen begravt tusentals ET-spel i en depå i Alamogordo, New Mexico, eller är det en av spelbranschens mest seglivade myter? Det har manusförfattaren och dokumentärfilmaren Zak Penn gett sig den på att ta reda på. Med lika delar passion och nyfikenhet intervjuar han tidigare anställda, gamers och loserpersoner för att komma till botten med saken. En absolut glädje för alla med ett intresse i spelvärlden. (Netflix)

Gasland_6Full

Gasland
Medan jakten på skiffergas får multinationella företag att klappa händerna sätter miljöorganisationer och inte minst medborgarna hälarna i marken. Jakten på naturgas är allt annat än enkel och kan leda till en kollaps för vår gemensamma miljö. Det har redan hänt på flera platser i USA, där grannarna till stora borrplatser i dag har förorenat dricksvatten och kämpar med olika komplikationer. Se och bli upprörd. (Viaplay, Netflix)

nas-time-is-illmatic-documentary

Nas – Time is Illmatic
En av hip hop-himlens största stjärnor tar oss tillbaka till barndomshemmet i Queensbridge Houses, som också blev inkubator för det nyskapande albumet Illmatic. Vi möter Nas far, jazzmusikern Olu Dara, lillebror Jabari ”Jungle” Jones, rapparen Q-Tip och ett antal av Nas gamla vänner från gettot i en dokumentär som berättar historien om en av de största rapparna och hans mästerverk. En fascinerande berättelse. (C More, SF Anytime)

ChefsTable1

Chef’s Table
Kockar är det nya svarta, och i Netflix dokumentärserie Chef’s Table får vi komma ner i maskinrummet på en rad gourmetrestauranger, där bland andra Blue Hills Dan Barber, Osteria Francescanas Massimo Bottura och Fävikens Magnus Nilsson visar runt och delar med sig av sin stora kunskap och passion för gastronomi. David Gelb, som också står bakom Jiro Dreams of Sushi, har gjort en utmärkt dokumentär som bör ses av matfanatiker. (Netflix)