Teaser: Rosamund Pike som Moiraine

Amazons fantasyserie The Wheel of Time bygger på en populär bokserie. Nu finns ett första klipp på Rosamund Pike som den mystiska Moiraine.

Tv-serierna i fantasygenren radar upp sig när kampen för att hitta en ny Game of Thrones går vidare. Amazon har, förutom miljardsatsningen på The Lord of the Rings-serien, även investerat i bearbetningen av The Wheel of Time.

I Sverige är den litterära The Wheel of Time-sviten känd som Sagan om drakens återkomst. Den är skriven av den amerikanska författaren James Oliver Rigney jr under hans pseudonym Robert Jordan. Den första delen av 14, The Eye of The World (Farornas väg), publicerades 1990.

Den numera avlidna författaren var inspirerad av både europeisk och asiatisk mytologi, bland annat hämtas den cykliska tidsuppfattningen från buddismen och hinduismen. Universum består här av Tidens hjul (The Wheel of Time) som väver samman människors öden med varandra. Urkällan, den kraft som styr detta universum, påminner om symbolen för yin och yang som finns inom daoismen.

I juni 2019 annonserades att Rosamund Pike (nyligen Golden Globe-belönad för I Care a Lot) ska spela Moiraine Damodred som är den karaktär som tv-serien centreras kring. Hon är ledaren för Aes Sedai, en organisation vars medlemmar består av vetenskapsmän, helare och filosofer som försvarar mänskligheten från de faror som uppstår.

Amazon har i veckan släppt ett först kort klipp på Pike som Moiraine.

Klippet är bara på några få sekunder, men de ord hon yttrar påminner om att utmärkande för den här fantasyberättelsen är att det finns lika många kvinnliga som manliga karaktärer i böckerna, och att kvinnorna är lika aktiva som männen i The Wheel of Time.

Seriens showrunner Rafe Judkins beskriver Moiraine som en kvinna med styrka, lugn och kraft, ett mysterium och en naturkraft som inte ska underskattas. Moiraine är en kvinna som är beredd att göra det hon tycker är rätt till vilket pris som helst.

Förra månaden släpptes också en liten teaser för serien på sociala medier.

The Wheel of Time har inte fått något startdatum av Amazon Prime, men det ryktas om aprilpremiär.