Teaser för spinoffen Vikings: Valhalla

Leif Erikson landstiger i de första klippen från Vikings-spinoffen Valhalla där svenskorna Frida Gustafsson och Caroline Henderson ingår i rollistan.

Leif Erikson (i serien stavat på engelska med enkelt s) var enligt historieböckerna den första europé som landsteg i Nordamerika, långt innan Christofer Columbus tog sjövägen till Amerika. Eriksson från Grönland ska ha svarat för bedriften redan omkring år 1000.

Sam Corlett som Leif Erikson i Vikings: Valhalla. Foto: Netflix

Netflix har med andra ord skruvat fram historien cirka hundra år jämfört med originalserien. Streamingjätten kallar Vikings: Valhalla för en “helt ny utforskning av den spektakulärt episka vikingasaga som beskriver legendariska äventyr för några av de mest kända vikingar som någonsin funnits.”

Spinoffens enda koppling till originalserien är genom delade miljöer och att de arv och mytologier som lagts ut i Vikings inkorporerat även i Valhalla.

Leo Suter som Harald Hårdråde. Foto: Netflix

De som kan sin vikingahistoria kommer att känna igen fler karaktärer i spinoffen än Leif Erikson (Sam Corlett); exempelvis Frejdis Eriksdotter (Frida Gustavsson), Harald Hårdråda (Leo Suter) och den normandiska kungen av England, Vilhelm erövraren.

I rollistan finns även Laura Berlin, Bradley Freegard, Jóhannes Haukur Jóhannesson, David Oakes och den andra svenskan Caroline Henderson. Henderson.

Frida Gustavsson och Caroline Henderson. Foto: Netflix

Frida Gustavssons Frejdis Eriksdotter är enligt Netflix beskrivning våldsam, hednisk, eldig och ihärdig och har en stark tro på de ”gamla gudarna”. Liksom sin bror Leif anländer hon till Kattegatt som en outsider, men blir en inspiration för de som är av den gamla skolan.

Sångerskan Caroline Henderson spelar Håkan Jarl eller på engelska Jarl Haakon som i den här tolkningen är kvinna, en stor krigare och tolerant ledare som styr Kattegatt med järnhand. Även om hon är hedning har hon lyckats hålla staden Kattegatt öppen för alla trosuppfattningar under en utmanande tid. Hon blir en viktig mentor för Frejdis, som ser upp till henne och hennes visdom.

Även om vikingarna nu flyttat från History Channel (och HBO Nordic som streaminghem) till Netflix så finns Vikings-skaparen Michael Hirst kvar som exekutiv producent, nu ihop med Jeb Stuart och Morgan O’Sullivan.

Vikings: Valhalla har premiär någon gång under nästa år.