Strejken: Två serier med framflyttade premiärdatum

Strejken i Hollywood börjar få konkreta konsekvenser. Både det nya mordmysteriet A Murder at the End of the World och säsong två av Rap Shit har fått framflyttade premiärdatum.

Manusförfattarnas fackliga organisation WGA och skådespelarnas SAG-AFTRA strejkar nu samtidigt för bättre arbetsvillkor i Hollywood. Det har stängt ned nästan all amerikansk produktion av manusbaserade tv-serier, vilket i sin tur förr eller senare påverkar utbudet hos de olika kanalerna och streamingtjänsterna.

Broadcast-kanalernas höstscheman har redan tunnats ut, men nu börjar även streamingjättarna se om sina hus och flytta fram premiärdatum för att inte riskera brist på nya serier senare i höst. Stjärnorna kan heller inte promota sina serier under strejken.

Emma Corrin slog igenom i The Crown. Här syns som hon som Darby Hart. Foto: FX

The Oa-skaparna Brit Marling and Zal Batmanglij ligger bakom den nya FX-serien A Murder at the End of the World med Emma Corrin i den ledande rollen som hackaren och amatördetektiven Darby Hart och Clive Owen i rollen som den skygga miljardär som bjuder in Darby och ytterligare åtta gäster till en retreat där en av gästerna hittas död.

Mordmysteriet skulle ha haft premiär den 29 augusti på den amerikanska streamingtjänsten Hulu. Så blir det inte. I stället har premiären skjutits fram till november, vilken dag har ännu inte annonserats. När det kan bli aktuellt med svensk premiär på Disney+ blir en ännu senare fråga.

Samma öde har även drabbat HBO Max-serien Rap Shit, skapad av Issa Rae. Den andra säsongen skulle ha startat den 10 augusti. De två första avsnitten av komediserien kommer nu i stället att släppas den 9 november.

Aida Osman som Shawna och KaMillion som Mia i Rap Shit. Foto: Max

Hiphopscenen utgör kuliss för Rap Shit som handlar om två forna high school-kompisar från Miami som återförenas för att forma en rap-grupp. Shawna spelas av Aida Osman och Mia av KaMillion.

Enligt synopsis för säsong två så befinner sig Shawna och Mia i ett viktigt skede av sin rap-karriär och tvingas bestämma sig för om de ska förbli sanna mot sig själva eller anpassa sig till de krav som kommer från musikindustrin.