Shahi är den nya Nancy Drew (aka Kitty)

I Sverige är hon känd från Kitty-böckerna. I USA heter hon Nancy Drew. Nu ska deckartjejen bli tv-snut och Sarah Shahi från Person of Interest ska spela huvudrollen.

Flera generationer svenskar har växt upp med de oerhört populära Kitty-böckerna från B Wahlströms förlag. Den första ungdomsboken om den unga deckartjejen kom ut i Sverige 1952 och den senaste så sent som 2010. Varför hon här är känd som Kitty är det ingen som vet, för hemma i USA har hon alltid hetat Nancy Drew. Den första boken beställdes redan 1930 och nya böcker om Nancy Drew har sedan spökskrivits av flera författare under den kollektiva pseudonymen Carolyn Keene.

Nu är det dags för det fjärde försöket att ta bokfiguren till tv-skärmarna. CBS står bakom projektet och författarmakarna Tony Phelan och Joan Rater, som länge rattade Grey’s Anatomy, skriver manus och producerar. I Phelans och Raters version har Nancy Drew hunnit bli i 30-årsåldern och är kriminaldetektiv hos New York-polisen där hon ”utreder och löser brott samtidigt som hon navigerar det komplexa livet i en modern värld”. I enlighet med den gällande tv-trenden är det en mörkare version av den litterära karaktären som vi får möta i pilotavsnittet.

Att Sarah Shahi nu är klar för huvudrollen är dåliga nyheter för alla Person of Interest-fans. Shahi spelar sociopaten Sameen Shaw i AI-serien som ännu inte har startat sin femte och troligen sista säsong. Skulle Nancy Drew ta sig från pilot till serie går det före en eventuell sjätte säsong för Person of Interest, skriver TVLine.